Ruben van Dijk en zijn vriendin Loena Bank ontmoetten elkaar ooit bij een hardloopwedstrijd en delen sindsdien hun passie voor triathlon. Eigenlijk was Van Dijk geen fan van duursport, maar dat is ondertussen compleet veranderd. Sinds een paar jaar komen de twee uit in de Teamcompetities Triathlon voor hun club TVS90. Niet alleen in de competitie zijn ze actief, ook bij de vereniging – die dit jaar 30 jaar bestaat – zijn ze nauw betrokken. “Ik voel mij heel erg thuis bij de triathlonvereniging. We hebben het er wel eens over dat we zouden willen verhuizen, maar het enige wat ons tegenhoudt is de club…die kunnen we niet meenemen”, lacht Bank. We spreken het stel over hun teams, triathlonambities en de hechte triathlonfamilie die TVS90 vormt.

“Sinds vorig jaar komen we voor het eerst allebei uit in de Eredivisie”, vertelt Van Dijk. “Ik zit in het mannenteam en wij zijn vorig jaar gepromoveerd. We hebben dus ook nog geen wedstrijden gedaan in de Eredivisie. Twee jaar geleden kwamen we nog uit in de 2eDivisie en toen was het doel om te promoveren naar de 1eDivisie. We dachten daar vervolgens in de middenmoot mee te doen, maar we werden uiteindelijk vierde in de einduitslag. Alle teams voor ons hadden al een team in de Eredivisie en dus promoveerden we, maar we hadden daar eigenlijk niet helemaal op gerekend.” Of het een niveau hoger ook lukt om goed mee te doen, durft Van Dijk nog niet te zeggen: “Met name met zwemmen vinden we het nog spannend of we het gaan redden.”

Bank: ‘We zitten nu twee jaar in de Eredivisie’

Bank deed al eerder ervaring op het hoogste niveau op. “Wij zitten nu twee jaar in de Eredivisie, maar dit jaar hebben we natuurlijk geen wedstrijden kunnen doen. Het jaar daarvoor was ons eerste jaar.” Ondanks wat verschillen in niveau binnen het team, zijn de vrouwen goed op elkaar ingespeeld: “Ik denk dat triatleten allemaal wel een beetje samen kunnen racen als je hetzelfde doel hebt: het beste eruit halen. Dat gaat bij ons ook goed samen.”

‘Ik zag zijn foto op Facebook en reageerde’

Alleen trainen hoeven Bank en Van Dijk gelukkig bijna nooit. Als de gezelligheid van TVS90 clubgenoten er niet is, dan hebben ze altijd elkaars gezelschap. De twee leerden elkaar ooit kennen bij een halve marathon en bleken toen niet alleen een goede levenspartner in elkaar te zien, maar ook een goede trainingspartner. “We werkten allebei bij de Albert Heijn en hadden elkaar al wel op Facebook. Toen had ik een keer een hardloopwedstrijd en bleek Ruben ook meegedaan te hebben”, vertelt Bank. “Ik zag zijn foto op Facebook en reageerde. Zo begon het.”

Van Dijk: ‘Ik had eigenlijk en bloedhekel aan duursport’

Van Dijk hield het aanvankelijk bij hardlopen. Bank daarentegen kwam al jong in aanraking met triathlon. “Ik deed eerst waterpolo. Dat heb ik gedaan tot ik dertien was en daarna ben ik gaan triathlonnen”, aldus Bank. Van Dijk werd snel door Bank aangestoken met het ‘triathlonvirus’. “Ik begon toen ik Loena leerde kennen. Ik had eigenlijk een bloedhekel aan duursport. Ik zat altijd op atletiek en ik vond toen vooral het hoogspringen leuk. Toen ik daarmee stopte, vond ik dat ik toch iets moest gaan doen en zo begon ik met hardlopen. Toen ik Loena leerde kennen, vond zij dat ik niet slim trainde: te hard en teveel hetzelfde tempo. Zo ben ik bij de club terecht gekomen”, aldus Van Dijk.

Tekst gaat verder na advertentie

Intervaltrainingen op hetzelfde rondje

Tegenwoordig trainen ze allebei ‘slim’ en samen. En Van Dijk is het nog echt leuk gaan vinden ook: “Ik zou er nu zelfs niet meer aan moeten denken om terug te gaan naar kort werk. Een keer per jaar doe ik zelfs graag een halve. Misschien volgend jaar wel twee. Een hele wil ik ook nog wel een keer doen, maar met lopen durf ik dat nog niet echt aan. Ik ben te bang voor blessures.” Dat herkent Bank, die met hetzelfde probleem kampt, en eigenlijk nog meer van de lange afstand houdt dan Van Dijk. “Ik heb ook nog wel een hele op mijn lijstje staan, maar ik ben best gevoelig voor blessures. Het lopen is dus wel een dingetje.” Dat laatstgenoemde onderdeel is ook toevallig de enige discipline waarvoor het stel niet samen traint. “Daarvoor zijn de niveauverschillen te groot, maar als we interval trainingen doen, gaan we wel naar een plek waar we samen kunnen lopen en dan komen we elkaar steeds tegen.

‘Het voelt als een tweede familie’

Maar ook op de vereniging loop je Van Dijk en Bank niet zelden tegen het lijf. “Wat ik zo leuk vind aan onze vereniging, is dat we heel divers zijn”, aldus Van Dijk. “We hebben een hoop jeugd en die traint veel tegelijkertijd met de volwassenen. We proberen dat zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Het contact met de jeugd is ook heel leuk. Ze lopen soms wel een ander schema, maar het zwemmen doen we samen en zeker ook voor de coronatijd namen we dan na afloop vaak nog een kop koffie met z’n allen. Wij zijn wel echt vaak op de club te vinden. Er zijn daar gewoon veel leuke mensen, die zien we graag. Het voelt een beetje als een tweede familie.”

Ironman 70.3 Luxemburg: ‘Een verenigingsuitje’

Een andere vaste prik van TVS90 is Ironman 70.3 Luxemburg. Ieder jaar vertrekt de vereniging met een groot deel van de leden naar het zuiden voor een raceweekend. Dit is dan ook de wedstrijd die Van Dijk en Bank rood omcirkeld op de kalender hebben staan. “Dat is een beetje een verenigingsuitje. Daar gaan we met 40 man naartoe. Dat is een leuk weekend weg en ook een leuke wedstrijd.’’

Van Dijk en Bank. (Foto: Aangeleverd)