Een wetsuit kan een behoorlijke uitgave betekenen. Als beginnende triatleet wil je die uitgave wellicht niet direct doen, vooral omdat je eerst probeert te bepalen of je de sport wel zo leuk vindt als gedacht. En als triatleet met meer ervaring kan de uitgave van een wetsuit soms ook een beetje overbodig lijken, want hoe vaak gebruik je dat wetsuit nu eigenlijk?

Bij AthleteSportsWorld kun je wetsuits heel eenvoudig huren: voor tien euro per dag – met een minimum van veertig euro – en je krijgt ook nog eens tien procent korting als je langer dan een week een wetsuit huurt.

Waar let je op bij het huren van een wetsuit?

“Ook als je ‘even” een wetsuit huurt, dan is het allerbelangrijkste dat je een goed passend wetsuit huurt”, legt Peter van Dartel namens AthleteSportsWorld uit. “De regel bij ASW voor een goed passend wetsuit is ‘zo strak mogelijk, maar nog wel comfortabel’. En dat zegt het al: alleen als het wetsuit écht goed past, dan zwemt het ook goed en lekker. Daarnaast moet je het ook goed aantrekken. Draag je voor het eerst een wetsuit? Haal het dan bij voorkeur op in de winkel, want dan kan je het de eerste keer aantrekken met het advies van één van de experts. Tot slot is natuurlijk de kwaliteit van het wetsuit belangrijk, zeker als je er een triatlon in gaat starten. Een wetsuit van goede kwaliteit zwemt namelijk lekker en snel, want een goede kwaliteit neopreen is soepel en biedt veel drijfvermogen.”

Jullie verhuren verschillende modellen van Zone3: waarom hebben jullie gekozen voor dit merk en hoe wordt bepaald welk model wetsuit een atleet krijgt?

 “We verhuren de wetsuits van Zone3 omdat deze wetsuits een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding hebben en omdat we met de verschillende modellen iedere zwemmer en atleet van het beste wetsuit kunnen voorzien. Het model wetsuit wordt bepaald door het type evenement waar een atleet aan deel wil nemen en door het prestatieniveau van de zwemmer. Ben je een beginnend zwemmer en start je je eerste Sprint Triathlon? Dan heb je meer aan een model met meer drijfvermogen. Ben je een snelle zwemmer en ga je voor de winst bij een Long Distance? Dán verhuren we het topmodel.”

Mag je een wetsuit mee naar het buitenland nemen en krijg je er een beschermhoes/-tas bij zodat je hem onbezorgd kan meenemen tijdens het reizen naar een wedstrijd?

“Natuurlijk mag je het wetsuit meenemen naar het buitenland. Dat wordt tegenwoordig veel gedaan met alle mooie wedstrijden in het buitenland. Als je een wetsuit huurt, dan krijg je een tas van ons mee. Zo kan je zonder zorgen je wetsuit meenemen.”

Wanneer raden jullie het aan om een wetsuit te huren in plaats van te kopen?

“Dat is natuurlijk altijd een persoonlijke overweging: start je je eerste triathlon of heb je maar één keer een wetsuit nodig? Huur er dan eerst één. Dat biedt je de mogelijkheid om een kwalitatief goed wetsuit dat bij je wensen en ambitie past te proberen, zonder het overwegen van de aanschafprijs. Bevalt je wetsuit dan goed en wil je er alsnog één aanschaffen? Weet dan dat je binnen zes maanden het huurbedrag als korting krijgt op een nieuw wetsuit. Dat maakt de keuze dus makkelijk.”

Het huren van een wetsuit koest tien euro per dag, met een minimum van 40 euro. Hebben jullie – net als bij de verhuur van fietskoffers – ook een korting als je langer dan een week huurt?

“Ja. Als je langer dan een week een wetsuit wil huren, dan krijg je 10 procent korting. Dat is fijn als je ook nog een keer er in wil trainen of een langere trip naar het buitenland maakt. In alle gevallen raden we je aan om minimaal één keer voor je evenement in je wetsuit te trainen. Daarom huren de meesten ook een wetsuit voor een week.”