Ze hebben eigenlijk niets met elkaar te maken, ze zijn geen familie, maar ze komen wél allebei uit in de Teamcompetities Triathlon: Tim Jacobs en Tim Jacobs. Naamgenoten die heel toevallig een passie voor triathlon delen. Waar Tim Jacobs uit Weesp sinds 2014 uitkwam in de Eredivisie voor TTW – Weesp en vanaf volgend jaar deelneemt in de 2eDivisie voor Trivana – Weesp, maakt Tim Jacobs uit Weert pas sinds kort onderdeel uit van TV Weert in de 4eDivisie. We gebruikten het leuke voorval om de twee eens uitgebreid te spreken over hun ervaringen binnen de competitie, en hun ambities. 

Tim Jacobs Trivana – Weesp, Eredivisie 

,,In 2012 deed ik voor het eerst een triathlon en ik denk dat ik in 2014 voor het eerst in de Teamcompetities startte”, graaft Jacobs uit Weesp hardop in zijn geheugen. ,,Ik kom uit Weesp en daar is zoals in veel plaatsen ieder jaar een triathlon. Dat was iets wat je een keer gedaan moest hebben als Weesper. Twee vrienden en mijn tweelingbroer wilden dat wel een keer proberen en zo is het balletje gaan rollen.” Toen Jacobs in 2014 in de 1eDivisie onderdeel uitmaakte van TTW – Weesp beviel dat meteen goed: ,,Dat gaf de triathlon net even een andere draai. Het geeft toch een extra dimensie aan een verder individueel seizoen.” 

Eeneiige tweelingbroer: ‘Voor het eerst in 24 jaar niet fysiek bij elkaar’ 

Als mensen Jacobs in een wedstrijd voorbij zien komen, zullen ze soms even moeten knipperen met hun ogen, want dat Jacobs een eeneiige tweelingbroer heeft – Daan Jacobs – is niet alleen te zien aan de herkenbare rode lokken, maar ook sportief gezien zijn de twee aan elkaar gewaagd; zo gebeurt het niet zelden dat de broers tegelijkertijd doorkomen. In wedstrijden lopen ze vaak zij aan zijn en ook in training zoeken ze elkaar veel op. Dit jaar kwam daar voor het eerst sinds hun geboorte verandering in: ,,We hebben ook allebei hetzelfde gestudeerd. We zijn nu een jaar afgestudeerd en hebben daarvoor twee jaar in Enschede gezeten. Mijn broer zit daar nog en ik ben teruggegaan naar Weesp. Nu zijn we voor het eerst in 24 jaar niet meer fysiek bij elkaar en trainen we dus ook minder samen. Dit jaar is voor ons allebei een beetje nieuw. Dat was wel even wennen.” 

(tekst gaat verder onder foto)

Daan (links) en Tim Jacobs. (Foto: Margreet Bennis, Facebook)

Maar het kan de jongens op triathlonvlak nog wel eens goed doen, gelooft Jacobs: ,,We zijn allebei heel nuchter en wisten dat er een moment in je leven komt waarop je je eigen weg gaat kiezen, ook met trainen. Je gaat achter dingen komen die je daarvoor niet wist. Ik merk nu wel dat als je altijd met zijn tweeën gaat zwemmen – en we zijn allebei geen sterke zwemmers – je elkaar ook niet echt beter maakt.” 

‘Dat is een uniek gevoel’ 

Gelukkig hebben de twee juist op de meeste vlakken veel aan elkaar: ,,Je hebt altijd een trainingsmaatje waar je aan gewaagd bent. Met twee woorden of zelfs zonder woorden begrijpen wij elkaar. Je hebt iemand aan je zijde met dezelfde passie en ideeën. Dat is een uniek gevoel en heel vertrouwd.” 

‘Om écht mee te doen in de Eredivisie zwem ik te langzaam’ 

Als dit jaar dan toch al in het teken van verandering staat, kon een nieuw team er ook nog wel bij: ,,We zouden dit jaar naast alle andere gekkigheid voor het eerst niet bij elkaar in het team zitten. Ik ben in principe altijd voor TTW uitgekomen, maar had dit jaar besloten voor Trivana uit te komen; een andere vereniging uit Weesp. Maar goed, dat is door corona allemaal niet gegaan zoals verwacht.” In de toekomst hoopt Jacobs zich meer te kunnen richten op het langere werk: ,,Ik heb vorig jaar voor het eerst een halve gedaan in Almere en het was mijn plan om dit jaar wat meer op die afstand te focussen. Voor volgend jaar wil ik – als alles het toelaat – weer iets meer naar de halve gaan om die nieuwe afstand te ontdekken en te kijken wat mogelijk is. En op lange termijn sluit ik een hele niet uit. Verder blijf ik het leuk vinden om ook het korte werk te doen en een aantal wedstrijden mee te doen in de Eredivisie of Teamcompetities. Maar niet als hoofddoel: ik heb mij er in die zin bij neergelegd dat mijn zwemniveau oké is voor een halve, maar om écht mee te doen in de Eredivisie zwem ik te langzaam.” 

Tim Jacobs TV Weert – Weert, 4eDivisie

In 2019 waagde de andere Tim Jacobs, die uit Weert dus, zich voor het eerst aan een wedstrijdseizoen binnen de Teamcompetities Triathlon: ,,Ik denk dat ik drie jaar geleden voor het eerst in Weert meedeed aan de triathlon. Gewoon een keer een kwartje. Twee jaar later werd ik lid van de vereniging.” Het trainen met de vereniging levert Jacobs een flinke dosis motivatie op: ,,Het samen trainen was voor mij de drijfveer om bij de vereniging te gaan. Dat motiveert mij meer dan alleen trainen.” 

‘Samen naar een wedstrijd toeleven’ 

Nadat Jacobs vorig jaar debuteerde in de 4eDivisie zou hij in 2020 in de 3eDivsie racen. ,,Het was voor mij een goed jaar in 2019. Ik deed twee keer mee en dat beviel heel goed. Zodoende mocht ik door naar het derde team.” In 2019 verscheen Jacobs voor zijn team in Almere en Amersfoort aan de start: ,,Almere was een teamtijdrit en Amersfoort was individueel.” Met name aan de teamwedstrijd heeft Jacobs mooie herinneringen. ,,Ik vind het leuk om met het team mee te doen; dat je samen naar een wedstrijd toeleeft en er het maximale uit probeert te halen. Met de individuele wedstrijden heb je dat minder; dan is het één voor allen, allen voor één.” 

Dit jaar bleven er door de toestand rondom corona maar weinig races over op de kalender van Jacobs. Behalve vorig weekend in Roermond, want toen mochten veel atleten uit zijn team weer eens los. ,,We zijn daar met een groot gezelschap naar toe gegaan. Veel mensen van onze vereniging deden mee. Het is wel leuk om dan iedereen daar te zien. Roermond is voor ons om de hoek.” 

‘Eerst eens kijken hoe dat bevalt’ 

Net als zijn naamgenoot, wil Jacobs zich in de toekomst meer toeleggen op het lange werk. ,,Ik heb dit jaar niet zoveel races meegedaan, maar we gaan wel weer aan de slag om voor komend jaar de competitie te vullen. Toevallig hebben we afgelopen week een eerste opzet gemaakt voor hoe we dat gaan aanvliegen. We moeten met het team nog een beetje afstemmen wie welke wedstrijden pakt. Ik pak twee individuele wedstrijden en ga zelf verder trainen voor Ironman 70.3 Vichy. Dat wordt wel gaaf. Ik wil eerst eens kijken hoe dat bevalt, maar ik hoop ooit misschien een hele te doen, al staat dat niet voor de korte termijn op de planning. Ik ben er wel achter gekomen dat tijd vrij schaars is de laatste tijd, dus ik moet even zien hoe dat zich ontwikkelt.”