De Australische Tim Reed – Ironman 70.3 wereldkampioen 2016 en winnaar van Ironman Australië – deelt in een recente video van Global Triathlon Network (zie onderaan artikel) vier essentiële tips voor een perfecte overstap van de korte of halve afstand naar de hele triathlon. We hebben zijn ondervindingen en de bijpassende adviezen hieronder uitgewerkt.

1. Betrek je familie
,,Ik laat mijn vrouw en kinderen onderdeel uitmaken, want het is een gigantische toezegging.” Om het voor iedereen duidelijk te maken deelde hij zijn trainingsplan met de familie: ,,Ik vertel ze dan welke weken mijn belangrijkste en zwaarste trainingen zijn. Dan vertelde ik dat ‘ik acht weken in ‘monniken modus’ ging leven en ik vaker moe en soms minder geduldig zal zijn’.” Gelukkig worden deze gespannen weken afgewisseld met familietijd: ,,Daarna doen we dan wat leuks samen.”

Reed gelooft dat het belangrijk is dat de neuzen dezelfde kant op staan: ,,Anders levert het voor iedereen veel stress op. Nu weet iedereen dat er een begin- en een eindpunt is.”

2. Herstellen
Meer uren maken, maar niet ten koste van herstel: ,,Toen ik voor het eerst ging trainen voor een hele triathlon, dacht ik dat ik meer kilometers en uren moest maken. Dus ging ik minder herstellen. Dat werkte absoluut niet. Je kunt beter je kerntrainingen groter maken en evenveel of zelfs meer uren herstellen, dan wanneer je traint voor een 70.3.”

De atleet traint nu twee tot drie dagen per week rustig. ,,Maar de ‘grote’ dagen zijn ook een stuk groter in omvang dan ik voor de halve triathlons deed. Het kan een fietsrit van vier of 4,5 uur zijn en een looptraining van anderhalf uur erachteraan. Dat is veel meer dan ik deed voor een 70.3. Maar je moet dan ook veel herstellen, zodat je de training kunt verwerken.”

Oftewel: ,,Stem je training af op hoeveel je kunt herstellen. Als je niet kunt herstellen, train je voor niks.”

3. Voeding en hydratatie
,,Een belangrijk leerpunt voor mij was het goed afstemmen van mijn voeding en hydratatie. Ik zweet veel en verlies dus veel zout in training. Ik leerde eerst hoeveel ik kon drinken tijdens sessies: dat had een grote invloed op mijn herstel.”

,,Je kunt zoveel lezen als je wil, maar uiteindelijk is het individueel en een kwestie van proberen voordat je de juiste strategie ontdekt.” En dat is niet alleen van belang in trainingen of races. Uiteraard heeft ook alles wat je daaromheen eet en drinkt invloed: ,,Je verbrandt heel veel calorieën en dat wil je niet aanvullen met rommel. Als je niet genoeg gezond eet, vind je jezelf terug in een winkel terwijl je lollies en chips in je gezicht stopt.” Hij benadrukt ook nog maar eens hoe dit verschilt van een halve triathlon: ,,Het voeding en hydratatie aspect van racen en trainen voor een Ironman, is heel anders dan wanneer je maar vier uur of korter racet.”

4. Overdrijf het niet
Tot slot waarschuwt Reed om niet te overdrijven met te zware trainingsprogramma’s. ,,Als je al fit genoeg bent voor een Olympische afstand of een halve triathlon, dan heb je geen Ironman opbouw programma van zes maanden nodig. Er is maar zoveel dat je lichaam aan kan. Als je al fit bent, denk ik dat je aan zes tot acht weken Ironman specifieke training genoeg hebt. Als je niet fit bent kun je natuurlijk al over langere tijd een redelijke basis opbouwen. Maar dat hoeft niks geks te zijn. Er zal altijd een beetje ‘gek’ zijn terwijl je traint voor een Ironman, maar je wil niet opgebrand zijn tegen de tijd dat de race is.”