Wat voor Daan Schouten zo’n mooie dag had kunnen en eigenlijk ook had moeten zijn, lijkt te veranderen in een nachtmerrie. Het is namelijk hoogst onzeker of de regerend Nationaal Kampioen Cross Duathlon morgen zijn titel kan verdedigen tijdens het NK in Austerlitz. ,,Het is echt verschrikkelijk, maar ik heb koorts gekregen. Uitgerekend nu. De laatste keer dat ik ziek was, is ruim twee jaar geleden.”

De koorts sloeg afgelopen woensdag genadeloos toe bij Schouten. ,,In de ochtend werkte ik nog rustig een fietstraining af: helemaal niks aan de hand. Daarna ben ik naar de chiropractor gegaan. Het gebeurt regelmatig dat mijn lichaam daar op reageert. Dat ik een beetje dizzy ben of dat ik spierpijn heb, maar thuis sloeg het dit keer pas echt toe. Ik kreeg het van warm naar koud, overal rillingen, spierpijn door mijn hele lichaam, ook op de plekken waar ik niet behandeld was.”

Hoofdpijn volgde al snel en dus was de conclusie duidelijk: Schouten heeft een flinke koorts te pakken. ,,Verschrikkelijk. Je ligt op de bank en voelt je beroerd, maar minstens zo beroerd zijn de consequenties die daar nu aan verbonden zijn. Namelijk dat ik mijn trui misschien niet kan verdedigen, terwijl dit mijn piekwedstrijd van dit voorjaar had moeten worden. Om eerlijk te zijn denk ik zelfs dat ik in de beste vorm van mijn leven verkeer. Laatst heb ik een persoonlijk record op de 10 kilometer gelopen, ook op de 3 kilometer en het fietsen gaat heel soepel. Ik denk echt dat ik er klaar voor was.”

Met nog één dag te gaan, geeft Schouten de hoop overigens nog niet volledig op. ,,Als ik koorts heb, ga ik niet starten. Dat zou zeer onverstandig zijn. Maar als ik me morgen wat beter voel en géén koorts meer heb, dan probeer ik wel te starten. En áls ik aan de start sta, dan zal ik vechten als een leeuw.”