13:25 minuut. Zo lang had profwielrenner Tom Pidcock volgens Strava nodig om vijf kilometer te lopen. Hij deed het uitstapje in februari dit jaar, maar binnenkort lijkt er een nieuwe poging op het programma te staan. Wellicht dat het dit keer een realistischere eindtijd oplevert, want volgens Strava experts kan de tijd die Pidcock destijds klokte nooit kloppen. Rouleur voelde de atleet aan de tand.

Met zijn tijd van 13:25 minuut zou Pidcock slechts vijf seconden verwijderd zijn van het Britste record dat vorig jaar werd gezet door de 26-jarige Marc Scott. Voor een wielrenner, die voor het eerst een echte poging deed op een snelle vijf kilometer, is het dus geen realistische tijd, verklaren fanatieke data-analisten op het internet. Volgens hen is de tempoberekening inconsistent, kloppen de GPS lijnen niet en zijn de data-vermeldingen verdacht.

Rouleur vroeg aan Pidcock wat hij er zelf van denkt. “Ik gebruikte eerst Wahoo en stapte over naar Ineos Granadiers en Garmin. Ik pakte mijn Garmin horloge erbij, laadde hem op, maar de datum en dergelijke klopten niet”, aldus Pidcock. “Blijkbaar was het GPS-signaal ook niet helemaal accuraat, maar ik dacht aan een ideale plek om deze loop te doen; als ik dan drie rondes zou lopen, zou het vijf kilometer zijn. Ik begon onderaan een heuvel – net zoals Kipchoge tijdens zijn marathon – bepaalde de afstand, liep de drie rondes en het horloge gaf aan dat het vijf kilometer was.”

Dat mensen er toch vraagtekens bij zetten, begrijpt Pidcock: “Blijkbaar is het geen vijf kilometer. De lijn is een beetje…niet exact. Ik weet het niet, misschien klopt het niet helemaal.”

Mogelijk zal Pidcock ergens begin 2022 een nieuwe poging doen. Nike heeft de atleet uitgenodigd om nog eens vijf kilometer te lopen op hun baan in Oregon. Dat zou dan na het WK veldrijden – eind januari 2022 – worden. Dan streeft Pidcock er wel naar om onder de vijftien minuten uit te komen. “Anders heeft het geen zin, toch?”