Hoe ziet zijn programma voor 2022 er uit? Wat vindt hij ervan dat het WK Ironman verplaatst naar St. George? Wat zijn de geheimen achter zijn succes? In een eerlijk interview met Global Triathlon Network (GTN), geeft Jan Frodeno antwoord op een paar interessante vragen. Daarbij ontkracht hij een paar vooroordelen die veel mensen over de Duitse topatleet schijnen te hebben.

Frodeno vertelt onder andere hoe hij zich omringt met mensen die beter zijn in bepaalde dingen dan hij zelf is. Daarbij helpt hij meteen één groot vooroordeel uit de wereld: “Dat is een vooroordeel dat ik vaak voorbij heb horen komen”, lacht Frodeno wanneer hij wordt gevraagd naar zijn precisie en oog voor detail. “Iedereen denkt dat ik heel erg zorgvuldig ben; dat ik hou van een strakke planning. Maar jullie kennen mij…ik denk niet dat ik ooit op tijd ben geweest voor een afspraak”, reageert hij op de mannen van GTN. “Het is misschien de reden waardoor ik mij hier ook zo thuis voel”, zegt hij over zijn woonplaats, Girona. “Ik heb een Mediterraanse ziel. Ik hou van ‘going with the flow’. Dat is denk ik een goede eigenschap voor een triatleet. Maar ik omring mezelf wel graag met mensen die mijn data analyseren. Ik luister graag naar hen. Ik heb hun structuur bijna nodig om te zorgen dat alles goed loopt.”

“Ik leer graag van mensen die slimmer zijn dank ik”, vervolgt Frodeno. “Want ergens tussen de Olympische Spelen – en denken dat ik alles onder controle heb en dat ik overal goed in ben – en nu, heb ik wel ontdekt dat ik eigenlijk maar goed ben in een paar dingen. Daarom ben ik goed geworden in het vinden van mensen die goed zijn in die andere dingen. En ik heb leren toegeven dat ik niet overal goed in ben.”

Ook reageert Frodeno op de verplaatsing van het WK Ironman naar St. George in het voorjaar van 2022: “Je kunt Wimbledon niet naar Yorkshire verplaatsen. Dat is niet hetzelfde. Zeker niet als beide wedstrijden in hetzelfde jaar zijn. Ik zeg niet dat we geen roulerend systeem kunnen hebben in de toekomst en dat ik het niet zou steunen. Maar waar mijn hart als atleet voor brandt en waarvoor ik een tijd van mijn familie weg wil blijven, dat is alleen Kona. Kijk ik uit naar een gave wedstrijd? En zal ik er zijn? Zeker! Maar waar ik echt voor brand, dat is Kona. Ik zal volgend jaar tijdens beide races mijn best doen. Maar mijn droom voor het einde van mijn carrière, mijn hoop, wens en doel, die ligt in Kona…”

Zie het hele interview met Frodeno hier: