Het hing al een beetje in de lucht, maar het maakt het nieuws daardoor niet minder bijzonder: voor het eerst in de geschiedenis van het WK Ironman zal deze belangrijkste IM-wedstrijd op de triathlonkalender niet op Hawaii worden georganiseerd. Eerder werd de race al van oktober 2021 naar februari 2022 doorgeschoven, maar nu wordt de race opnieuw verplaatst – naar mei 2022 – en is duidelijk dat de wedstrijd in het Amerikaanse St. George zal plaatsvinden. Vorige week vond daar nog het WK Ironman 70.3 plaats.

In oktober 2022 zal het WK wel ‘gewoon’ op Kona plaatsvinden, maar ook dan is er nieuws: dan zal het WK over twee dagen verspreid worden. Voor Kona is nu het plan om de vrouwen op donderdag 6 oktober 2022 te laten racen, terwijl de mannen twee dagen later, op zaterdag 8 oktober, zullen strijden om de Ironman-wereldtitel. Welke atleten precies voor welk WK gekwalificeerd zijn, is vooralsnog redelijk onduidelijk, maar Ironman laat weten dat het de gekwalificeerde atleten uiteraard op de hoogte brengt.

St. George mag zich in ieder geval opmaken voor een druk jaar. Onlangs werd ook al bekend dat het WK 70.3 daar volgend jaar terugkeert.