Eigenlijk begon het allemaal met een pandemie die tussen Bas de Vries en zijn hockeytrainingen kwam te staan. Hij moest iets anders gaan doen om sportief bezig te blijven: “Ik ging op zoek naar iets nieuws; toen begon ik een beetje te fietsen. Hardlopen en fietsen vond ik al leuk, dus ik bedacht me dat ik wel eens een triathlon kon gaan doen. Toen zag ik een advertentie van KiKa Extreme; ik vond het meteen heel leuk om aan triathlon iets maatschappelijks te koppelen. Ik heb wat sportieve vrienden gebeld om te vragen of ze mee wilden doen.” Sam Naumann zag dat wel zitten. Samen werkten de twee atleten de afgelopen maanden heel wat trainingen af. Ook organiseerden ze een succesvolle sponsorloop in het Vondelpark. Aankomende zondag is het moment van de waarheid, dan zullen De Vries en Naumann in actie komen tijdens Ironman 70.3 Westfriesland. We spreken ze over die race en de afgelopen maanden. 

Vooral het zwemmen was voor Naumann even wennen. “Dat moest ik echt vanaf het begin leren”, vertelt hij. “Het fietsen heb ik wel redelijk snel opgepikt; mijn vader kocht een nieuwe fiets en ik mocht zijn oude hebben. En wat het zwemmen betreft: ik woon om de hoek van de Swim Gym in Amsterdam. Daar heb ik tien zwemlessen genomen, daarna kon ik wel prima borstcrawl zwemmen.” In het zwembad heeft Naumann het ondertussen goed onder controle, maar buitenwater is toch wel wat anders: “Met een vriend ben ik een paar keer naar het Nieuwe Meer gereden om ook buiten te zwemmen. Dat is een groot verschil met het zwembad. In het zwembad is het makkelijk om rechtdoor te zwemmen, maar die lijnen heb je in buitenwater natuurlijk niet”, lacht Naumann. 

De Vries had het gevoel snel te pakken in het water. “Het ging eigenlijk beter dan verwacht”, vertelt hij. “Ik hoorde van veel mensen dat het heel moeilijk is om borstcrawl lang vol te houden. Maar dat ging bij mij op de één of andere manier wel gemakkelijk. Misschien komt het wel doordat ik vroeger in een zwembad heb gewerkt als badmeester; dan kijk je veel hoe mensen zwemmen.”

Extreem lange sponsorloop in het Vondelpark 

Terwijl de teller voor KiKa Extreme aanvankelijk hard opliep, moesten De Vries en Naumann er in de laatste weken nog wat harder aan trekken om hun streefbedrag te halen. Met een totaalbedrag van ongeveer 5000 euro is het uiteindelijk ruimschoots gelukt. Dat is mede te danken aan een ludieke actie. “We hadden bedacht om rondjes te rennen in het Vondelpark, want we wilden mensen niet nog eens om een vrijwillige bijdrage vragen; we moesten er voor ons gevoel iets voor terug doen. Mensen konden dan kiezen hoeveel ze per rondje zouden doneren en we hadden ook bedacht dat mensen mochten raden hoeveel rondjes ik zou lopen”, vertelt de Vries. “Als ze dat goed hadden, konden ze wat geld winnen; een soort loterij”, legt hij uit. “Maar uiteindelijk wilden mensen dat bedrag ook gewoon aan KiKa doneren”, voegt Naumann toe. 

Het leverde in ieder geval veel donaties op. Niet gek ook, want De Vries liep maar liefst dertien rondjes, goed voor 44,8 kilometer. Naumann had vooraf al bedacht niet meer dan negen rondjes te lopen – alsnog goed voor 31,5 kilometer – om blessures te voorkomen. “We hadden veel vrienden uitgenodigd, KiKa vlaggen opgehangen, een tafeltje neergezet met drinken én een collectebus”, vertelt De Vries. Het sponsorloop idee werkte goed, want dankzij een totaal aan honderd euro per ronde, waren de mannen goed gemotiveerd om door te lopen. “Die laatste rondes zat Bas er wel helemaal doorheen”, vertelt Naumann. “Maar dan weet je dat je nog eens honderd euro ophaalt als je nog een rondje loopt. Dat werkt motiverend.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een zeer geslaagde sponsorloop. (Foto: Aangeleverd)

De Vries: ‘Ik heb het idee dat ik er klaar voor ben’

Met nog enkele dagen te gaan tot Ironman 70.3 Westfriesland, heeft De Vries vertrouwen in zijn vorm. “Ik heb sinds vorig weekend en dit weekend wel echt officieel het idee dat ik er klaar voor ben. Gisteren heb ik nog 130 kilometer gefietst. Ik woon in Amsterdam en ging lunchen bij mijn ouders; dat was 65 kilometer heen en terug. Dat ging wel lekker. Als het dan goed gaat, vallen alle twijfels over of je er klaar voor bent ook meteen weer weg.”

Naumann: ‘Mijn eerste doel is finishen’

Naumann liep al eens een halve marathon, dus wat het laatste onderdeel betreft, weet hij enigszins wat hij kan verwachten. Al is een halve marathon in een triathlon natuurlijk wel even iets anders. “Mijn eerste doel is gewoon finishen en ik hoop natuurlijk ook wel op een leuke tijd. Maar ik heb een drukke baan, dus doordeweeks heb ik niet echt tijd om intensief te sporten of lange afstanden af te leggen. Daardoor merk ik wel dat ik qua conditie iets achter loop op Bas. Hij is op alle onderdelen een stuk sneller. Maar ik wil in principe dus gewoon finishen. Ik hoop wel te zwemmen onder de 40 minuten, met fietsen boven de dertig kilometer per uur te rijden en met lopen wil ik dan rond de 5 minuut per kilometer lopen. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het uiteindelijk zal voelen.”

De Vries hoopt binnen de vijf uur binnen te zijn. “Dat zou wel heel mooi zijn. Maar het hangt ook af van de omstandigheden. En ik heb gewoon nog nooit zo lang al die afstanden achter elkaar geplakt.”

KiKa Extreme sluit succesvol seizoen af in Hoorn

Na Ironman 70.3 Luxemburg en Ironman 70.3 Nice, volgt dit weekend de laatste groep KiKa-extreme deelnemers met hun wedstrijd in Hoorn: Ironman 70.3 Westfriesland. Het afgelopen seizoen spraken wij met heel veel deelnemers, die samen al ruim 300.000 euro ophaalden tijdens de wedstrijden in Luxemburg en Nice. Met Ironman 70.3 Westfriesland nog voor de boeg, loopt die teller goed door. Alle interviews kun je hier terugvinden.

Wil je informatie over een eventuele KiKa-Extreme deelname in 2022? Daarover hier meer.