De Poolse triatleet Robert Karas verbrak afgelopen dinsdag – tijdens de Deca Ultra Tri in Mexico – het wereldrecord Quintuple Triathlon met meer dan vier uur. Hij had 67:58 uur nodig voor negentien kilometer zwemmen, 900 kilometer fietsen en 211 kilometer lopen. Karas begon zaterdag 18 september aan de uitdaging. Het is niet de eerste keer dat hij hoge ogen gooit op deze extreme afstanden, want in het verleden werd hij ook al wereldkampioen dubbele en triple triathlon.

In Mexico legde de Poolse triatleet de negentien kilometer zwemmen af in het plaatselijke 25-meter bad, goed voor maar liefst 760 baantjes. Vervolgens mocht hij beginnen aan 900 km fietsen op een afgesloten heen en weer parcours van drie kilometer. Tot slot liep hij 211 kilometer op een afgesloten ronde van twee kilometer. Met een eindtijd van 67:58 uur was hij maar liefst 4:30 uur sneller dan het vorige wereldrecord. Dat terwijl de omstandigheden alles behalve ideaal waren, vanwege de warmte, hoge luchtvochtigheid, regen en zelfs hagelbuien. “Het was een hel, echt een race zoals geen andere”, vertelde Karas aan het Poolse PAP. Het bericht van zijn nieuwe wereldrecord werd ondertussen al meer dan 2000 keer gedeeld.

Terwijl de 32-jarige atleet zijn nieuwe wereldrecord al kon vieren, waren zijn tegenstanders nog bezig. De wedstrijd duurt nog tot vandaag, met een ultieme tijdslimiet van maar liefst 144 uur.