“Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om te starten”, vertelt Meesen ondanks de reden met een lach. Dat de uitkomst de winst in zijn Age Group was én een tweede plaats overall, maakt het logischerwijs een stuk luchtiger. Het bleek namelijk de moeite waard te zijn om toch naar Ironman 70.3 Slovenië – een Age Group only race – af te reizen. Dat terwijl er reden genoeg was om de race te laten schieten: “Ik was een week eerder gevallen tijdens een triathlon over de Olympische afstand; ik had mijn voeten behoorlijk opengehaald en mijn schouder was uit de kom, dus ik had de organisatie al gemaild met de vraag of ik mijn inschrijving naar volgend jaar kon verplaatsen. Ik kreeg geen reactie, dus ik ben alsnog maar gewoon gegaan.” Gelukkig, want Meesen, die pas sinds kort aan triathlon doet, beleefde de race van zijn leven tijdens zijn debuut op deze afstand. 

Het doel vooraf was simpel, en achteraf makkelijk haalbaar, zo zal blijken: Meesen wilde zijn eerste halve finishen. Met een schouder die niet helemaal meewerkte, achtte hij zijn kans op een topresultaat niet groot. “Met zwemmen heb ik wel rustig aan moeten doen. Ik had mijn schouder ingetapet, en door het wetsuit zat ik ook al wat strakker vast; dat was wel enigszins fijn. Dat ik uiteindelijk tweede overall werd, was wel een beetje gek, want ik ging er in met de instelling ‘als ik de finish haal is het leuk’.”

‘Toen pas had ik door dat er een auto en motor voor reden’

Meesen hield zich extra rustig tijdens het zwemonderdeel. “Ik zwem sowieso langzamer dan de rest, doordat ik pas een jaartje bezig ben. Ik kwam bijna als vijftigste uit het water.” Toen begon de inhaalslag. Als voormalig wielrenner wist Meesen zich wel raad met twee wielen: “Ik had best een aantal minuten achterstand, maar ongeveer halverwege het fietsparcours lag ik op kop. Dat was heel gek, want ik haalde de eerste in en vroeg hoe ver we achter de kop zaten. Die atleet reageerde: jij bent de eerste. Toen pas had ik door dat er een auto en motor voor reden. De rest van het fietsen heb ik niemand meer gezien.” Met een verschil van negen minuten tot de tweede snelste fietser, hing Meesen zijn fiets terug in de rekken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Meesen finisht als tweede achter Sloveense Sašo Kocar. (Foto: Aangeleverd)

‘De eerste keer dat ik een halve marathon liep’

Tijdens de halve marathon moest Meesen er nog flink aan trekken. Net als het zwemmen, is dat lopen namelijk nieuw voor hem. Zeker dit soort afstanden: “Dit was de eerste keer dat ik een halve marathon liep, maar ik kon het helaas niet helemaal volhouden tot het eind. De eerste tien kilometer gingen prima; toen liep ik nog mooi rond de 3:50 minuut per kilometer, maar daarna stortte ik helemaal in. Ik moest mezelf echt naar de finish sleuren”, vertelt hij met een lach. De voedingsposten sleepten Meesen er door heen. “Daar ben ik steeds gestopt om goed te drinken.” 

‘In de laatste kilometer werd ik ingehaald’

De voorsprong die Meesen in het zadel realiseerde, bleek alsnog net te klein om als eerste over de streep te komen. “In de laatste kilometer werd ik nog ingehaald.” Het betekende dat Meesen beslag legde op het zilver en de winst in zijn Age Group. Een mooie eerste kennismaking met de lange afstand, maar Meesen wil meteen door voor het echte lange werk: in 2022 start hij Ironman Maastricht. Datzelfde jaar zal hij ook aan het WK Ironman 70.3 in St. George deelnemen. Daarvoor heeft Meesen zich afgelopen weekend namelijk geplaatst: “Ik heb me gisteren toevallig meteen ingeschreven… met de creditcard van mijn zus, want die had ik zelf niet”, lacht hij. 

‘Ik had mijn max. wel bereikt in het wielrennen’

Meesen doet pas sinds dit jaar aan triathlon, maar plannen zijn er genoeg. Twee maanden geleden startte hij zijn eerste triathlon: een sprint in Eijsden. “Ik vind de diversiteit van triathlon echt heel leuk. Eerst deed ik altijd aan wedstrijdwielrenner, maar ik haalde nooit echt geweldige resultaten. Ik had het idee dat ik mijn max. wel had bereikt in het wielrennen. Ik was ook klaar met de valpartijen. En ik ging er bij werken; dan is het al snel lastiger om veel te fietsen, omdat je ook vaak lange trainingen moet doen. Met triathlon moet je natuurlijk ook veel trainen, maar je bent wel flexibeler doordat je ook loop- en zwemtrainingen doet. Dat soort trainingen kun je ook voor het werk nog even doen.” Met het WK 70.3 en Ironman Maastricht op het programma in 2022, kijkt Meesen ernaar uit deze winter veel meters te maken; vooral in het water en met lopen. “Ik wil mijn focus leggen op het zwemmen en het lopen wil ik ook verder uitbouwen.”