“We waren hem bijna kwijt”, aldus Mirinda Carfrae, de vrouw van Timothy O’Donnell, in een video waarin O’Donnell bekendmaakt dat hij tijdens Challenge Miami – in maart dit jaar – een hartaanval heeft gekregen. “Dat gebeurde na ongeveer twee derde van het fietsonderdeel”, vertelt O’Donnell in de video. “Ik kreeg pijn in mijn borst en pijnscheuten richting mijn linkerarm, daarna schoot mijn kaak op slot.”

“Ik wist dat dit geen normale wedstrijdpijn was”, gaat O’Donnell verder. “‘Is dit een hartaanval?’ vroeg ik me nog af.” Aangezien O’Donnell op dat moment nog zo’n 300 watt trapte, leek het hem onwaarschijnlijk. Ondanks alle ongemakken finishte O’Donnell zijn race gek genoeg nog met een elfde plaats. Na de finish werd hij echter nóg zieker en begon hij ook over te geven. In het ziekenhuis bleek later dat hij een flinke hartaanval had gehad, een variant die ook wel bekend staat onder de naam ‘The Widowmaker’, aangezien deze heftige vorm van een hartaanval niet zelden een leven kost.

Gelukkig gaat het met O’Donnell ondertussen weer goed. Hij traint zelfs weer, maar of en wanneer ooit ook weer zal racen, is nog onduidelijk, zo vertelt hij in onderstaande video.