Met morgen de Collins Cup op het programma, mag zeker niet vergeten worden dat een dag later, zondag 29 augustus, The Championship op het programma staat. Op precies dezelfde wedstrijdlocatie strijden dan opnieuw een aantal van de beste atleten ter wereld voor de winst en tijdens de persconferentie die zojuist werd gehouden bleek dat ze allemaal een enorm zware race verwachten.

Iemand die in ieder geval vol voor de winst gaat in de mannenrace, is Frederic Funk. Met onlangs overwinningen bij onder andere Challenge St Pölten en Challenge Walchsee, lijkt hij ook wel de grootste favoriet. “Ik ga deze race met heel veel vertrouwen in en ik kom hier om te winnen. Tijdens het zwemmen zal ik bij Richard Varga proberen te blijven, op de fiets bij Andreas Dreitz en met het lopen wil ik het afmaken.”

‘Dit is een soort Kona’

Varga geldt als lokale held ook als één van de favorieten en staat vooral bekend om zijn altijd razendsnelle swim. “We hadden vijf jaar geleden nooit kunnen verwachten dat een grote race als dit, hier, in Samorin, plaats zou vinden. En nu is de lat nog hoger gelegd met eerst de Collins Cup en daarna The Championship. Er zijn heel veel mensen gekomen om me aan te moedigen en de beste atleten ter wereld in actie te zien. Er is dit jaar geen WK op Kona, maar dit is voor ons allemaal een soort Kona.”

Challenge Family CEO Jort Vlam: ‘Kijken uit naar drie mooie weken’

Over Kona gesproken, ook Challenge Family CEO Jort Vlam maakte daar tijdens de persconferentie een statement over. “De wereld is anders dan twee jaar geleden. We hebben heel erg te doen met alle atleten, de community en natuurlijk de organisatie die niet kunnen genieten van de wedstrijd op Kona. Als organisatie weten wij dat het heel vervelend is als een wedstrijd niet kan starten. Daarom kijken wij nu heel erg uit naar de komende drie weken. Dit weekend naar de Collins Cup en The Championship, volgende week naar het EK Long Distance bij Challenge Roth en de week daarna naar het WK Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam.”

Magnus Ditlev: ‘Keihard fietsen’

Maar eerst dus dit weekend een hopelijk prachtige editie van The Championship, waar bij de mannen zeker ook Andreas Dreitz en Magnus Ditlev als kanshebbers gelden. “Ik probeer mijn achterstand tijdens het zwemmen zo klein mogelijk te houden en dan – op de fiets – zo snel mogelijk dichtbij te komen. We gaan het zien, er zullen mannen sneller uit het water komen.” Ditlev zal racen met ongeveer hetzelfde plan. “Ik kijk er vooral heel erg naar uit om keihard te fietsen.”

Lisa Norden: ‘Ik verwacht een hele snelle race’

Iemand die ook hard zal fietsen, maar dan in de vrouwenrace, is de Zweedse Lisa Norden. De veelvuldig nationaal kampioen tijdrijden, maar ook zeer succesvol triatlete, kijkt uit naar het nieuwe, volledig vlakke fietsparcours op de snelweg. “Zeker ook omdat er een 20 meter-drafting regel is. Ik verwacht een hele snelle race en ik heb het gevoel dat je op alledrie de onderdelen goed moet zijn om hier te winnen. Het wordt een hele zware dag.”

Lucy Hall: ‘Gaat om het hebben van een goed raceplan’

Iemand die tijdens het zwemmen voorin zal zitten, is sowieso de Britse Lucy Hall. “Op de fiets wil ik ook zo hard mogelijk rijden en tijdens de run probeer ik het dan zo lang mogelijk vol te houden. Het is een klein, maar zeer sterk veld. Het gaat om het hebben van een goed raceplan en vasthouden aan dat plan.”

Sara Perez Sala: ‘Denk dat ik sterker ben’

Ook Sara Perez Sala en Fenella Langridge zullen alles doen om er zondag met de winst vandoor te gaan. “In het zwemmen en fietsen heb ik veel vertrouwen”, aldus Perez. “Met het lopen zal ik harder moeten, maar ik heb het gevoel dat ik sterker ben dan tijdens de voorgaande races.” Langridge kijkt uit naar de race over de Middle Distance. “Terugkomen op deze kortere afstand is eigenlijk als terugkomen op de afstand waar ik goed in ben. Spannend is het zeker.”