Het is niet per direct, profwielrenner Geraint Thomas zal zich in 2020 bijvoorbeeld ‘gewoon’ nog richten op de Tour de France, maar in de toekomst ziet de voormalig Tourwinnaar zich zeker weten de overstap maken naar de triathlonsport. Na zijn wielercarrière hoopt hij Ironmans te gaan doen, met als eerste doel Ironman Wales. Met de overstap hoopt hij in de voetsporen te treden van zijn trainingsmaat Cameron Wurf, die zelf ook eerst profwielrenner was.

‘Ironman Wales moet mij liggen’

Thomas is momenteel op trainingsstage in California, waar hij naast fietsen ook zwemmen en lopen traint. Dat doet hij samen met Wurf. Hier kondigde hij dan ook meteen aan dat hij over drie tot vier jaar – als hij stopt met wielrennen – de overstap naar triathlon wil maken. ,,Ik zwom als kind al en deed toen al een paar triatlons. Als ik stop met wielrennen, wil ik zeker een Ironman doen, of misschien een paar. En dan doe ik liefst eerst de Ironman Wales. Die heeft een zeer zwaar fietsparcours en dat zou in mijn voordeel moeten zijn”, legt Thomas uit.

‘Ik wil een doel blijven hebben’

In mei wordt de Ineos-wielrenner 34. ,,Ik ben nu veertien jaar bezig als wielrenner en ik verwacht nog ongeveer vier jaar door te gaan. Dan heb ik achttien jaar als pro geleefd en ik verwacht dan dat ik voor mezelf een nieuw doel nodig heb. Stoppen en geen vooruitzichten meer hebben om naar toe te werken, zou zwaar zijn. Dus waarom geen Ironman?”

Cameron Wurf, die in 2013 en 2014 voor Cannondale fietste, kent Thomas al langer en sinds 2018 hebben ze ook via Team Ineos een band. Wurf wordt getraind door Team Ineos trainer Tim Kerrison en Thomas en Wurf komen elkaar dan ook geregeld tegen op trainingskampen.

Wurf: ‘Hij kan goed zwemmen’

Na een trainingskamp in Monaco, kort na de tourzege van Thomas in 2018, liet Wurf al weten dat hij onder de indruk was van de wielrenner. ,,Na 200 meter zwemmen kon ik niet geloven hoe dicht Geraint bij ons bleef. Hij kan vrij goed zwemmen. En in het lopen hield hij vlot een tempo van 3:40 per km aan”, aldus Wurf.