Toen de Amerikaanse Rob Lea van zijn dokter te horen kreeg dat hij nooit meer zou mogen hardlopen in verband met aanhoudende enkelproblemen, nam hij het advies ter harte. Dan maar wandelen…maar wel richting de top van de Mount Everest. Hadden we al gezegd dat hij daarna in een Speedo het Kanaal overzwom en dwars door Amerika fietste? Het is hoogstwaarschijnlijk de langste en meest bijzondere ‘triathlon’, die iemand ooit volbracht. Tussendoor gaf hij ook nog even zijn vrouw het jawoord. Tijd voor een huwelijksreis had de 38-jarige makelaar echter niet.

In zes maanden tijd volbracht hij de uitdaging. Overigens niet in de voor ons bekende volgorde: op 25 april bracht Lea zijn eerste nacht door op Everest Base Camp en 7 oktober bereikte hij met zijn fiets de westkust van Amerika.

Het idee ontstond tijdens een doktersconsult. De arts raadde hem af ooit nog hard te lopen gezien zijn aanhoudende enkelklachten. Als voormalig zwemmer dwaalde met zijn gedachten direct af naar wat hij nog wel zou mogen doen: het Kanaal over zwemmen bijvoorbeeld. Maar wat is eigenlijk moeilijker: het Kanaal overzwemmen of de Mount Everest beklimmen? Hij kwam tot de conclusie dat hij misschien maar beiden moest doen om daarachter te komen. Als hij dan toch al bezig was, kon hij net zo goed ook de fiets pakken van de Oost- naar Westkust van Amerika om zijn zelfbedachte ‘Ultimate World Triathlon’ te volbrengen.

(tekst gaat verder onder foto)

Rob Lea volbrengt zelfbedachte Ultimate World Triathlon. (Foto: Instagram)

Mount Everest en huwelijksaanzoek
Het avontuur begon dus met een klimtocht naar het dak van de wereld. Zijn toen nog vriendin Caroline Gleich vergezelde hem. Terwijl het stel trainde voor de Everest door Cho Oyu te beklimmen – één van de hoogste bergtoppen in de wereld – maakte Lea goed gebruik van het geweldige uitzicht door op zijn knieën te gaan. Het antwoord was ‘ja’. Maar ze moesten eerst nog even de hoogste berg van de wereld omhoog en het Kanaal over.

Anders dan veel klimmers, koos het koppel ervoor om via het Noorden de top te bereiken. Enkele maanden voor hun poging verschenen er namelijk surrealistische foto’s in de media van wachtende rijen mensen bij de top. Ondanks de harde wind behaalden ze de top op 24 mei, terwijl het kwik daalde naar -37 graden Celsius. ,,Ik heb geen woorden voor wat dit voor mij betekent”, aldus de avonturier destijds op zijn Instagram.

(tekst gaat verder onder foto)

Nadat Lea zijn toekomstige vrouw ten huwelijk had gevraagd. (Foto: Instagram)

Kwallen tijdens het zwemmen
Het eerste onderdeel was een succes. Nu werd het een kwestie van veel meters maken in het zwembad thuis in Utah, maar bovenal veel pizza eten zodat hij 13 kilo zwaarder – en dus beter bestand tegen de kou – kon beginnen aan zijn zwemtocht. ,,Ik at pizza’s in bed en ging daarmee door, ook al zat ik vol”, verklaart Lea. Overigens lag zijn focus vooral op het vele eten, aangezien hij vond dat hij het zich niet kon veroorloven de gewonnen calorieën weer te verbranden in training. Deze toch wel bijzondere denkwijze bleek succesvol. Op 9 juli dook hij rond 16:33 het water in bij Samphire Hoe in Engeland. Met dank aan een grote groep kwallen begon hij met een extra grote adrenalinekick aan de overtocht. Aangezien Lea, zoals de regels opdragen, slechts een Speedo droeg, kwam hij daar niet bepaald ongeschonden uit, maar het hield hem niet tegen. Sterker nog: de vijftig kwallenbeten gaven hem juist net een beetje extra motivatie om snel weg te komen. In minder dan twaalf uur bereikte Lea om 04:22 en eerder dan verwacht de kust in Wissant, Frankrijk. ,,Het moment dat ik met mijn voeten de grond voelde bij de Franse kust voelde ik blijdschap, opluchting, verwarring en opgetogenheid”, deelt Lea op social media.

(tekst gaat verder onder foto)

In minder dan twaalf uur het Kanaal over. (Foto: Instagram)

Trouwen en fietsen
Voordat Lea zich opmaakte voor het laatste onderdeel: fietsen van Oost naar West Amerika, hees hij zich in een net pak voor zijn eigen trouwdag. Op 10 augustus stapte hij daar met Gleich in het spreekwoordelijke huwelijksbootje. Tijd voor een huwelijksreis was er niet, want een fietstocht stond eerst nog op de kalender. Op 30 augustus verliet Lea Anacortes, Washington. ,,De fietstocht sloopte mij”, aldus Lea. ,,Iedere keer als ik een goede dag had, was de volgende dag ontzettend zwaar.” Het mocht hem dan opbreken, hij streed door en finishte op 7 oktober na 39 dagen fietsen zijn zelfverzonnen ‘Ultimate World Triathlon’ in Nantucket, Massachusetts. ,,Ik ben sprakeloos”, schrijft hij op Instagram. ,,Ik ben door het dolle heen en tegelijkertijd emotioneel.”