Een betere manier om je carrière als professioneel triatleet te beëindigen bestaat niet: Yvonne van Vlerken won zojuist voor het derde jaar op rij Challenge Almere-Amsterdam en daarmee ook de Nederlandse titel. En dat allemaal in een indrukwekkend snelle tijd van 8:56:10. Maar het is écht genoeg geweest. Dat maakte zij nog even extra duidelijk toen ze bij de finish haar schoenen het publiek in gooide. Van Vlerken vertelt – al lukt dat bijna niet – in een emotioneel interview wat dit met haar doet. De beelden spreken boekdelen.

Het kwam Van Vlerken vandaag niet aanwaaien. Lange tijd ging Sarissa de Vries op kop in de wedstrijd, maar ongeveer halverwege de marathon kreeg zij het zwaar en zakte het tempo terug. Zo kwam uiteindelijk Van Vlerken haar voorbij en pakte zij goud. In de overall wedstrijd haalde de Duitse Lina Kristin Schenk haar nog in en zo gaat De Vries naar huis met een zilveren medaille op het NK, maar een bronzen plak op het EK (+16:19). Kristin Schenk werd dus tweede op het Europees Kampioenschap (+15:17). Met Miriam van Reijen was het NK-podium compleet. Zij finishte met brons op het Nederlands Kampioenschap en met een vierde plaats overall (+22:30).