Het was een zwemtocht die jarenlang bij veel triatleten hoog op het lijstje stond: zwemmen van Huizen naar Almere. Overigens waren er in de geschiedenis ook een aantal kortere afstanden, maar vooral die grootste afstand was populair. De oversteek tussen de twee steden keert niet terug nadat die wedstrijd inmiddels jaren terug van de kalender verdween, maar TRI HARD Series brengt nu wel een zwemtocht terug op het programma. “We hebben gekeken naar de mogelijkheden die binnen het schema van onze wedstrijddag vallen. Natuurlijk is deze zwemtocht anders dan toentertijd, maar we denken wel dat hier veel animo voor is”, aldus eventmanager Arjan Schilder.

En ‘anders’ wordt het inderdaad, want atleten zwemmen 1 óf 2 kilometer en blijven daarmee binnen de Oude Haven van Huizen. “Dat maakt de zwemtocht voor ons een stuk overzichtelijker en zo kunnen we ook veel beter de veiligheid van alle deelnemers garanderen. Natuurlijk is er reddingsbrigade aanwezig.”

Daarnaast benadrukt Schilder dat het om een recreatieve zwemtocht gaat en dus zal het – ondanks dat er tijdswaarneming is – geen wedstrijd zijn. “Dat neemt natuurlijk niet weg dat je deze tocht als een mooi meetmoment voor jezelf kunt gebruiken of er gewoon alles aan kunt doen om een persoonlijk record te zwemmen. We regelen alles voor de deelnemers: van badmuts tot aan timingchip en natuurlijk zal er bij de finish verzorging zijn.”

De zwemtocht vindt op zondag 25 juli plaats en zal de opening vormen van Tri Huizen. “Daarna staan er onder andere een OD, een Kwart Triathlon en een Sprint Triathlon op het programma. Zo wordt het een lekker compleet dagje met hopelijk veel mooie sportprestaties.”