Aankomend weekend zullen maar liefst vier Nederlandse pro atleten aan de start verschijnen tijdens Challenge Gran Canaria: Sarissa de Vries, Tessa Kortekaas, Diede Diederiks en Robert de Korte. Ze zullen in een mooi deelnemersveld uitkomen, want er trekken een paar grote namen richting het Spaanse eiland. Niemand minder dan Jan Frodeno, Patrick Lange, Pieter Heemeryck en Nicola Spirig staan dit weekend namelijk ook aan de start en dat zijn slechts een aantal van de topatleten die zaterdag de strijd met elkaar aan gaan.

Bij de dames dingt De Vries absoluut mee voor de podiumplaatsen. De atlete sleepte in 2019 zowel op de Sprint als Olympische afstand de NK-titel binnen én behaalde in 2020 tijdens Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne en de PTO’s Pushing Limits Race een vierde plek. Enkele weken geleden liet ook Diederiks zien in goede vorm te verkeren. In haar eerste Middle Distance race als pro – Ironman 70.3 Dubai – behaalde ze namelijk een mooie zevende plek. Kortekaas is nog altijd de enige Nederlandse die zich wist te plaatsen voor het WK Ironman op Hawaii in 2020 (en nu dus 2021, red.) en zou ook maar zo hoge ogen kunnen gooien.

Er zijn drie atleten die zaterdag waarschijnlijk de grootste concurrentie zullen vormen voor de Nederlandse dames: Spirig, de Zweedse Lisa Norden en de Spaanse Sara Pérez Sala. Spirig – die volgend jaar een sub-8 poging op de Long Distance doet – blijkt keer op keer weer een ijzersterke atlete te zijn. Norden legde Spirig al eens het vuur aan de schenen tijdens de Olympische Spelen van Londen, maar zag het goud toen na een fotofinish toch naar de Zwitserse gaan. De Spaanse Pérez Sala – die met name een sterke korte afstands atlete is – liet tijdens Challenge Miami zien ook op de lange afstand goed mee te komen en wordt dit weekend dus ook gevreesd; met name voor haar snelle zwem- en fietsonderdeel.

Frodeno topfavoriet bij de mannen

Bij de mannenrace zijn de ogen vooral op Frodeno gericht. Tijdens Challenge Miami liet de huidig Wereldkampioen Ironman weer eens zien in uitstekende vorm te verkeren. Met Lange aan de start kan hij echter rekenen op een sterke concurrent. Al is het even geleden sinds we Lange zagen racen, kunnen we ervan verzekerd zijn dat hij er alles aan zal doen om tussen Frodeno en de winst te komen. Wie dat uiteraard ook zal doen, is Heemeryck. Tijdens Challenge Daytona beleefde de Belg naar eigen zeggen een teleurstellende race en ook in Dubai had hij het geluk niet aan zijn zijde. Dit weekend zal hij dan ook gebrand zijn om dit eindelijk recht te zetten. De Spaanse Pablo Dapena Gonzalez is ook kandidaat voor een podiumplek. Andere grote namen op de startlijst zijn de Duitse Andi Boecherer, de Engelse Thomas Davis, de Portugese Joao Ferreira, de Spaanse Ivan Rana, de Australische Nick Kastelein en de Duitse Nils Frommhold. Namens Nederland zal bij de mannen Robert de Korte – die recent pro werd – aan de start staan. Hij nam eerder dit jaar deel aan Ironman 70.3 Dubai, waar hij 53e werd.