Sarissa de Vries kwam zojuist als vierde over de streep in de Pushing Limits Race, een bijzonder sterk bezette kwart triathlon in Ratingen, Duitsland. Na een nette race kon de atlete op het afsluitende looponderdeel net niet meer tippen aan het tempo van de twee dames waarmee zij ongeveer gelijktijdig van de fiets kwam. Op Lisa Norden stond vandaag geen maat: zonder enige twijfel haalde de Zweedse haar titel op. Een mooie opsteker voor de atlete, die aanstaande donderdag van start gaat op het WK tijdrijden. Dat Norden slechts twintig kilometer per week liep in de afgelopen weken was vandaag niet te zien. Achter de Noorse werden de Zweedse Imogen Simmonds en Engelse Lucy Hall respectievelijk tweede en derde.

Met name dankzij een sterk looponderdeel kreeg Gustav Iden bij de mannen het eremetaal omgehangen. Opvallend genoeg fietste de Noor op een normale wegfiets in plaats van zijn tijdritfiets. In Nice leverde dit hem al eens de wereldtitel 70.3 op, maar ook vandaag kwam hij goed mee in het zadel ondanks zijn wat minder aerodynamische fietspositie. De tweede plek achter Iden ging naar Pieter Heemeryck en de Duitse Frederic Funk moest met brons genoegen nemen.

Vrouwenrace

Al in de eerste baan die de dames zwommen maakte Hall duidelijk dat niemand in haar buurt zou komen als het op dit onderdeel aankwam. Na 12:34 minuut wisselde de Engelse als eerste naar het fietsen. Sarissa de Vries lag na dit eerste onderdeel op een vierde plek (+0:51). Op de fiets zette de Zweedse ‘uberbiker’ Norden direct de aanval in om niet veel later de koppositie van Hall over te nemen. Dit hield de Zweedse tot de tweede wissel vol en zo stormde zij als eerste het loopparcours op. Achter haar wisselde Hall als tweede (+2:09) en Simmonds als derde (+2:12). Als vierde mocht De Vries haar loopschoenen aantrekken om zich op te maken voor de afsluitende tien kilometer (+2:24). Op het looponderdeel behield Norden haar voorsprong en zo zegevierde zij na 1:51:41 uur met het lint boven haar hoofd. Daarachter gingen het zilver en brons naar Simmonds (+1:29) en Hall (+2:13) en finishte De Vries net naast het podium (+2:38).

(tekst gaat verder onder foto)

Lisa Norden bij de finish. (Foto: 3athlon.nl)

Mannenrace

Na 11:39 minuut sprong de Duitse Magnus Männer met een voorsprong van 27 seconden als eerste op de fiets. Daar werd hij echter snel opgeraapt door een paar sterke mannen, die op het oog beduidend meer ervaring hadden op de tijdritfiets. Een groepje van zes man zocht op gepaste afstand elkaars wiel op en het was uiteindelijk Funk die net voor de wissel het verschil maakte. Na 1:06:37 uur hing de Duitser zijn fiets als eerste terug in de rekken. Binnen 40 seconden daarna volgden ook Iden, Heemeryck, de Duitse Florian Angert, Jan Stratmann en Michael Raelert. Terwijl Funk voortvarend aan de afsluitende tien kilometer lopen begon, verdween zijn voorsprong van 20 seconden op Iden als sneeuw voor de zon al na één kilometer. Zijn koppositie, stond de Noor daarna ook niet meer af en zo zegevierde hij uiteindelijk na 1:37:49. Heemeryck kwam van achter sterk opgezet en trok de tweede plek naar zich toe (+1:58). Het brons was aan Funk besteed (+2:20).

(tekst gaat verder onder foto)

Gustav Iden wint de mannenrace vol overgave. (Foto: 3athlon.nl)

Prijzengeld dankzij PTO

De bijzonder sterk bezette wedstrijd leverde financieel een mooie bonus op voor veel atleten. Zoals de Professional Triathletes Organisation de laatste tijd vaker inspringt om atleten te helpen, beloofde de organisatie ook hier de atleten een flinke prijzenpot: 15.000 euro mocht worden verdeeld over de eerste vijf finishers. Daar kwam nog een bonus van 500 euro voor de snelste zwemmers, fietsers en lopers bij en een bonus van 1000 euro voor het aanscherpen van het parcoursrecord.