,,Aan het einde van een training slaat de vermoeidheid wel toe, zeker als je diabetes type twee hebt. Het is belangrijk dat je met een professionele begeleider werkt en uitvogelt wat voor jou persoonlijk het beste werkt, want iedereen is natuurlijk anders.” Op wat sporten op school na, was Aditya Mendonca absoluut geen sportief kind, zo vertelt hij in een interview met The Bridge. Toen hij op 18-jarige leeftijd met diabetes type twee werd gediagnosticeerd kwam daar echter verandering in. Vandaag de dag deelt de Indiër dagelijks zijn avonturen als triatleet via de hashtag #diabetictriathlete.

Mendonca kwam voor het eerst in aanraking met sport toen hij in 2013 begon met fietsen. Niet vaak, maar voor een periode van vier jaar ging hij af en toe de deur uit voor een vrijblijvend fietsritje. In 2017 voegde hij zwemmen toe aan het programma. ,,Iedere zwemmer weet dat het idee van het zwemmen van één kilometer je aanvankelijk afschrikt, maar als je dan eenmaal 2,5 tot drie kilometer kan zwemmen, is dat alle moeite waard.”

Grenzen verleggen

Ondanks dat hij het zwemmen al een beetje oppakte, begon Mendonca’s multisport carrière niet direct met een triathlon, eerst waagde de Indiër zich aan een duathlon. Nadat hij in zee ging met een professionele coach, schreef hij zich in voor zijn eerste run-bike-run: ,,Ondanks dat ik diabetes heb, is het leuk om te merken hoeveel je de grenzen van je lichaam kunt verleggen. Veel mensen met diabetes worden wel aangemoedigd om actief te blijven, aangezien het een ‘lifestyle disorder’ is.” Maar meestal blijft het dan bij een wandeling of wat rustig trappen op een indoortrainer. Als je het Mendonca vraagt, zou het beter werken om echt voor een bepaalde sport te gaan en het onderdeel te maken van je leven.

Gezond eten

Nadat de atleet goede ervaringen opdeed in duathlons was hij klaar voor zijn eerste triathlon: een Olympische afstand. Maar hoe zwaarder hij het zichzelf maakte, hoe meer de diabetes het ook bemoeilijkte. Na een lange inspanning raakt Mendonca namelijk sneller vermoeid. Om dit goed op te vangen is het belangrijk dat hij veel aandacht besteedt aan zijn voeding. Mendonca’s lichaam is na zware inspanning namelijk een stuk gevoeliger voor insuline. ,,Gezond en gebalanceerd eten en regelmatig je bloedsuikerspiegel controleren, zijn manieren om de diabetes onder controle te houden.” Wanneer Mendonca te vaak uit eten gaat, feest of bewerkte voedingsmiddelen tot zich neemt, kan dat zijn lichaam uit balans halen. ,,Goed voor je lichaam zorgen en het met respect behandelen is heel belangrijk”, aldus Mendonca die daarbij nog eens benadrukt dat er niet één middel is dat voor iedereen een oplossing biedt.

‘Als je in open water zwemt, weet je ook niet wat er onder je zit’

Om andere mensen met diabetes te inspireren en te laten zien hoe belangrijk beweging is voor een goede gezondheid, deelt Mendonca al zijn avonturen richting een lange afstands triathlon die hij in de toekomst hoopt volbrengen. Om dit te kunnen, moet Mendonca niet alleen zijn voeding onder controle hebben en hard trainen, ook het mentale aspect moet goed zitten. Dat is iets waar doktoren je niets over vertellen wanneer je je diagnose krijgt, vertelt hij. Het kan heel beangstigend zijn om niet precies te begrijpen hoe je lichaam op dingen reageert. ,,Als je in open water zwemt, weet je ook niet wat er precies allemaal in het water onder je zit. Maar één van de lessen die je dat leert, is dat je je over je angsten heen moet zetten.” Het helpt Mendonca daarbij heel erg om zijn reis richting grotere triathlons samen met zijn coach op te delen in kleine subdoelen. Het behalen van deze kleien doelen zorgt dat hij beter in zijn vel zit en meer vertrouwen krijgt in zijn lijf.

,,Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt”, adviseert de atleet andere mensen met diabetes. ,,Het zetten van kleine doelen voor jezelf en daar naartoe werken, heeft mij erg geholpen, maar het werkt wellicht niet voor iedereen. Het is belangrijk dat je om professionele hulp vraagt als je dat nodig hebt en dat je verschillende dingen uitprobeert om uit te vogelen wat voor jou het beste werkt.”