Een tijd van 1:02:15 uur op de halve marathon: Het is iets waar de meeste amateur triatleten niet van durven dromen en zelfs voor menig professioneel loper zal dit voelen als een onbereikbaar doel. Korte afstands triatleet Morgan Pearson zag zijn droom wél werkelijkheid worden en maakte indruk door de Michigan Pro Half Marathon te winnen. De 27-jarige Amerikaan – die we in december tijdens de PTO 2020 Championship in Daytona mogen verwachten – liep tijdens de wedstrijd bij een groep van vier toplopers weg om met één seconde voorsprong de titel voor hun neus weg te kapen.

Die overwinning zag Pearson wel aankomen, vertelt hij in een interview met Triathlete. De tijd daarentegen niet: ,,Absoluut niet. Ik liep een stuk van het parcours, de dag voor de wedstrijd, en dacht dat het langzaam zou zijn. Het ging over een fietspad, er stond veel wind en het landschap was glooiend. Niet heel erg, maar op zo’n afstand heeft dat wel invloed. Ik dacht dat de winnaar een minuut langzamer zou zijn. En ik had geen idee wat voor tijd ik zelf zou lopen. Er stonden wat goede atleten aan de start, maar ik had iedereen in het veld ooit in mijn leven een keer verslagen. Er was dus geen reden om niet mee te doen voor de winst.”

‘Het is gewoon een andere sport’

Ondanks zijn ijzersterke halve marathon ziet Pearson zichzelf niet zomaar het WK Middle Distance in Daytona winnen. ,,Het geeft mij niet per se heel veel extra vertrouwen”, reageert hij op Triatlete. ,,Ik weet wel dat ik een goede loper ben. Ik heb misschien een kleine dosis vertrouwen, maar ik weet dat er mannen zijn die heel sterk zijn op de tijdritfiets. En het is gewoon een andere sport.” Om in de triathlon net zo goed mee te komen als in een hardloopwedstrijd, richt Pearson zich de komende maand volledig op het fietsen en zwemmen. Met name het tijdrijden vraagt aandacht, want als korte afstands atleet met een Olympische droom, is een tijdritfiets hem enigszins onbekend. ,,Ik heb pas vrijdag een tijdritfiets gekregen. Mijn coach, Dean Golich, heeft mij pas één keer laten fietsen; een uurtje. Hij wilde niet dat ik vermoeid zou raken voor de race.”

‘Proberen niet gesloopt te worden op de fiets’

Of Pearson zichzelf in een maand volledig kan klaarstomen voor zijn debuut op de lange afstand is nog maar de vraag, maar aan zijn inzet zal het niet liggen. ,,Het is niet mijn doel om de snelste fietstijd te hebben. Ik ga gewoon proberen om niet gesloopt te worden op de fiets, zodat ik nog goed kan lopen. We doen al veel lange intervaltrainingen op de fiets, bijvoorbeeld: 20, 30 en zelfs 50 minuten. Dat is op een koersfiets en het is meestal klimmen, maar ik heb in ieder geval een basis van lange en zware intervals. Het is slechts een kwestie van het omzetten daarvan naar de tijdritfiets.”

‘Ik weet nu hoe het voelt’

Hoe het voelt om achttien kilometer te rennen in een wedstrijd – zoals de atleten tijdens de PTO 2020 Championship in Daytona zullen doen – weet de atleet nu in ieder geval. Zijn overwinning in Michigan was namelijk zijn eerste race over een dergelijk lange afstand. ,,Het langste dat ik ooit had gelopen in een wedstrijd was tien kilometer tijdens een OD triathlon. Toen ik studeerde liep ik wel bijna ieder weekend achttien mijl. Nu doe ik meestal vijftien of zestien mijl tijdens mijn lange trainingen. Ik train best veel, meestal zo’n 60 tot 65 mijl per week (96 tot 104 kilometer, red.)”, verklaart Pearson aan Triathlete. Ondertussen weet hij dus hoe het is om een halve marathon te lopen in een race. ,,Ik weet nu tenminste hoe het voelt om over zo’n afstand te racen. En ik weet dat ik de komende maand niet hard hoef te trainen voor het lopen. Ik kan het gewoon onderhouden en mij focussen op het fietsen en zwemmen.”