Tristan Olij trotseerde de heuvels en hitte zojuist met succes en kwam op een mooie zesde plaats over de streep tijdens Ironman 70.3 Pays d’Aix-en-Provence. De wedstrijd werd gewonnen door de France Clement Mignon, die tijdens het lopen ongenaakbaar was. Met de Deense Scott Steenberg (+3:56) en de Italiaanse Mattia Ceccarelli (+4:37) was het podium compleet. Lars van der Knaap liep vermoedelijk door een penalty in T2 veel vertraging op. Hij finishte uiteindelijk op een elfde plek.

Na 24:55 minuut en 1900 meter zwemmen was het de Franse Nathan Menant die als eerste aan wal klom. Mignon volgde een minuut later als zevende, terwijl Van der Knaap met een twaalfde positie als eerste Nederlander richting zijn fiets mocht. Olij voltooide dat eerste onderdeel met een vijftiende plek (+1:41), maar bevond zich in het groepje van Van der Knaap.

Eenmaal in het zadel ontstond er al snel een flinke groep met zo’n dertien atleten, waaronder Van der Knaap en Olij. Het was Steenberg die liet zien over de beste fietsbenen te beschikken, want binnen achttien kilometer fietste hij al een minuut weg bij de eerste mannen. Achter hem zochten Mignon, Menant en de Italiaanse Mattia Ceccarelli elkaar aanvankelijk op, waarna de grote groep volgde.

Halverwege het fietsen was het nog altijd Steenberg die eenzaam op kop lag. In de eerste groep daarachter bevonden zich toen vier atleten. Naast eerder genoemde atleten, had ook de Franse Erwan Jacobi zich bij hen weten te voegen. De groep met Van der Knaap en Olij kwam na 45 kilometer op ruim drie minuten achterstand van de kop door.

Dat er in die grote groep niet helemaal eerlijk werd gereden, werd duidelijk in T2, aangezien veel atleten vertraging opliepen vanwege een penalty. Dit lijkt ook Van der Knaap problemen opgeleverd te hebben, want in T2 liep zijn achterstand van vier minuten op naar negen minuten. Het was nog altijd Steenberg die voorop lag bij aanvang van het lopen. De Deen wisselde 1:40 minuut eerder dan zijn achtervolgers naar het lopen. Olij kwam als zesde de wissel uit, met een gat van 4:45 minuut tot de kop.

Tijdens de halve marathon zette Mignon – met succes – de aanval op Steenberg in. Na ongeveer zeven kilometer slaagde de Fransman erin Steenberg in te halen. Olij kwam al snel op een zevende positie te liggen, terwijl Van der Knaap zijn penalty vanaf een veertiende plek probeerde recht te zetten.

Halverwege het lopen was Olij een positie teruggezakt naar een achtste plaats. Van der Knaap schoof daarentegen een positie terug op naar voren, door richting een dertiende plek te lopen. Mignon maakte op kop duidelijk dat niemand nog tussen hem en de winst ging komen, want binnen enkele kilometers liep hij anderhalve minuut bij zijn concurrenten vandaan.

Na 3:50:50 uur mocht Mignon het lint boven zijn hoofd tillen. Steenberg behaald een tweede plek en Ceccarelli werd derde. Olij won in de laatste kilometers nog wat posities. Na een halve marathon van 1:14:47 uur finishte hij als zesde (+7:38). Van der Knaap kwam op een elfde positie binnen (+11:28).