Joost Somsen passeerde de finishlijn zojuist met een nette achtste plaats tijdens Ironman 70.3 Marbella. De race werd na 3:58:56 uur gewonnen door de Belgische Christophe de Keyser, die tijdens het lopen nog veel moeite moest doen om een snel naderende Chris Leiferman af te houden. De Amerikaan moest uiteindelijk echter genoegen nemen met een tweede plek (+0:30). Het brons ging naar de Zuid-Afrikaanse Bradley Weiss (+1:42).

De Zweedse Alexander Berggren en De Keyser mochten de zee als eerste achter zich laten. Met een voorsprong van 43 seconden op een groep van zeven man, die na hen volgde, klommen de twee als eerste terug op het droge. Somsen wisselde buiten de top tien, op ruim drie minuten achterstand, naar het fietsen.

Op de fiets begon Somsen voorzichtig aan een inhaalslag. Zo reed hij na zo’n 70 kilometer vanaf een dertiende plek de top tien binnen. Zijn achterstand was op dat punt opgelopen naar 11:06 minuut.

Voorin de race zette De Keyser de aanval in. Met een flinke vaart baande hij zich een weg naar voren over het heuvelachtige parcours en zo kwam hij na 72 kilometer fietsen als eerste door. Hij genoot op dat moment een buffer van 2:55 minuut op zijn eerste achtervolgers: Weiss, Leiferman en de Chileense Martin Ulloa.

In de laatste kilometers maakte dit kleine achtervolgende groepje nog wat tijd op De Keyser goed. Vooral Leiferman bleek nog energie over te hebben om dat gat ietwat te dichten. Hij hing zijn fiets als tweede terug in de wissel, op 1:41 minuut afstand van De Keyser. Weiss wisselde als derde (+2:01) en Ulloa als vierde (+2:27). Somsen mocht zich als elfde opmaken voor het afsluitend looponderdeel.

Terwijl Leiferman tijdens de halve marathon sterk op De Keyser in liep, begon ook Somsen aan een inhaalslag. Somsen kwam na zo’n elf kilometer op een achtste plaats te lopen. Leiferman had op zijn beurt het gat tot De Keyser – na dertien kilometer – gedicht tot 1:12 minuut.

Het looponderdeel was uiteindelijk te kort voor Leiferman om nog tussen De Keyser en de zege te komen. Zo was het De Keyser die beslag legde op het eremetaal. Leiferman finishte een halve minuut later als tweede en met Weiss was het podium compleet. Somsen pakte een mooie achtste plaats (+14:19).