Hij twijfelde zelf aan zijn vorm, na het zwemmen had hij een behoorlijke achterstand, in T1 had hij materiaalpech en op de fiets kreeg hij het gat naar voren niet volledig gedicht. Het maakte allemaal weinig uit, want de op papier grootste favoriet voor de overwinning bij The Championship maakte die favorietenrol zojuist waar: Gustav Iden. In een wedstrijd waarin veel gebeurde, die lang spannend was, waar de Belg Pieter Heemeryck lang aan de leiding ging, waar Youri Keulen zesde werd en Jorik van Egdom geen enkele rol van betekenis speelde, was het Iden die zijn wereldklasse opnieuw toonde.

Ook al was het aanvankelijk Josh Amberger die het zwemtempo bepaalde, was het even later niet geheel onverwachts Richard Varga die de koppositie van hem overnam. Varga, die bij vrijwel alle wedstrijden waar hij racet als eerste uit het water komt, schroefde het tempo nog een beetje extra op en sloeg uiteindelijk ook een gaatje op Amberger. Na 23:22 minuut mocht de Slowaak dan ook als eerste richting T1, op 20 seconden gevolgd door Amberger. Daarachter volgde een groter groepje; Thomas Davis, Kyle Smith, David Breinlinger, Miki Taagholt en Pieter Heemeryck volgden op ongeveer een minuut. Youri Keulen zat in een tweede achtervolgende groep en kwam als elfde uit het water; hij had toen een achterstand van 1:35 minuut en zat onder andere samen met überbiker Frederic Funk. Jorik van Egdom verloor meer tijd, kwam als dertiende uit het water en lag bijna 2:30 minuut achter.

Op de fiets probeerde Varga zijn voorsprong te behouden, maar ook niet geheel onverwachts lukte dat niet heel lang en na ongeveer een half uur op de fiets waren het twee mannen die de koppositie overnamen: Taagholt en Heemeryck. Vooral de Belg leek over sterke fietsbenen te beschikken en ondanks de wind die behoorlijk aan het opzetten was, trokken de twee flink door om de mannen achter hen pijn te doen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Pieter Heemeryck oogt ouderwets sterk in de kopgroep. (Foto: Challenge Family)

Dat lukte, want terwijl er achter hen behoorlijk wat veranderde, bleven Taagholt en Heemeryck, met Varga direct achter ze, constant aan de leiding rijden. Daarachter vormde zich een groepje met Thor Bendix Madsen, Gustav Iden – die in T1 problemen had met zijn voorband en kostbare tijd verloor – Thomas Steger, Thomas Davis en Kyle Smith. Na 70 kilometer lag deze groep op anderhalve minuut achterstand. Keulen kwam als tiende door, op bijna vier minuten achterstand en Van Egdom had als vijftiende al meer dan vijf minuten verloren.

In de laatste kilometers versnelde Heemeryck nog even, waardoor hij een gaatje van dertig seconden pakte op Taagholt en Varga. Dat was dan ook de voorsprong waarmee hij begon aan de halve marathon. De achtervolgende groep, met Iden op papier als sterkste loper, kwam na iets minder dan twee minuten terug in T2. Keulen verloor in de slotfase nog wat tijd en kwam met vijf minuten achterstand van de fiets. Van Egdom ging helemaal kapot en kwam op ongeveer twaalf minuten achterstand terug in T2.

Youri Keulen geeft alles tijdens de run. (Foto: Challenge Family)

Tijdens het lopen ging Heemeryck vol gas van start en hij sloeg al snel een gaatje op zijn twee achtervolgers. Toch duurde het maar een paar kilometer, ongeveer vijf, voordat Varga het gat weer enigszins wist te dichten. Van achteren waren het echter Iden en Steger – twee zeer sterke lopers – die sneller liepen dan iedereen en het gat naar voren wisten te dichten.

Vanaf dat moment besloot Iden dat het genoeg was om met anderen te lopen en zo liep hij dan ook meteen weg om solo de leiding over te nemen. Varga – die nog een penalty van dertig seconden had uitgezeten vanwege het te ver doorfietsen richting wisselzone – kon het beste volgen en daarachter Steger. Direct duidelijk was dat beide mannen niet mee konden met de ontketende Iden en dat de winnaar eigenlijk nu al duidelijk was.

Iden bleef inderdaad vooruit en kon op mooie wijze richting de finish lopen. Daar kwam hij als eerste overheen, in een finishtijd van 3:43:44. De battle daarachter om het zilver en brons was tot in de laatste meters een spannende, maar het was Varga die met een tijd van 3:45:05 voldoende marge had voor het zilver. Steger moest nog sprinten voor het brons, maar slaagde daarin. Hij finishte na 3:46:55. Hij bleef twintig seconden voor Miki Taagholt en Kyle Smith. Keulen rukte in de slotfase van de halve marathon nog mooi op en finishte als zesde, op iets meer dan vier minuten van de winnaar. Van Egdom finishte als vijftiende en gaf bijna twintig minuten toe.

Gustav Iden slaat toe tijdens het lopen. (Foto: Challenge Family)