“In Nederland hebben we heel erg een cultuur waarbij wordt gedacht dat als een training ‘klote’ voelt, het wel een goede, effectieve training zal zijn. Dat is alleen niet zo; het is totaal andersom.” Bas van Rens, de man achter TrueKinetix en daarmee dus de TrueBike, ziet nog dagelijks dat triatleten in zijn ogen ineffectief trainen. “Wat ik niet begrijp is dat bijna alle triatleten in Nederland enorme investeringen doen in zogenaamde ‘race day speed’, maar zichzelf geen goede trainingstool gunnen.”

Met ‘race day speed’ doelt Van Rens logischerwijs op dure wetsuits, dure fietsen, dure wielsets en andere gear die wordt aangeschaft om hopelijk een paar minuten aan tijdwinst te ‘kopen’. “Maar tegelijkertijd worden indoor fietstrainingen niet goed benut. Ze zijn niet effectief en als ik een stapje verder ga, kan ik ook stellen dat op de huidige indoor trainers van de bekende merken, niet eens sprake is van iets dat op fietsen lijkt. In vergelijking tot buiten fietsen, hebben we het hier over een totaal andere sport.”

‘Als je buiten komt, mis je ineens kracht en wattages’

Van Rens – duidelijk met een technische achtergrond – legt uit. “Als je traint, kun je onderscheid maken in spierkrachttraining en conditietraining. Uit alle onderzoeken blijkt dat die eerste vorm van training een veel efficiëntere manier van trainen is. Atleten die álleen spierkrachttraining doen, verbeteren hun conditie automatisch ook met zeventig procent. Terwijl atleten die álleen conditietraining doen, hun conditie wel aanzienlijk zien verbeteren, maar hun spierkracht eigenlijk niet zien toenemen. Op de huidige indoor fietsen ben je voornamelijk bezig met conditietraining. Vandaar ook dat je na de winter, als je weer op je buitenfiets stapt, merkt dat je kracht te kort komt en moeite hebt met je wattages.”

‘Het vliegwiel is het probleem’

Volgens Van Rens zit het grote probleem in de vliegwielen die worden gebruikt voor indoor trainers, anders dan zijn TrueBike, die juist werd gebouwd met het idee geen vliegwiel maar een motor te gebruiken. “Een vliegwiel heeft namelijk een effectieve traagheid van zo’n tien tot vijftien keer minder dan de gemiddelde triatleet, maar bepaalt tijdens je indoor trainingen wel hoe makkelijk of moeilijk je versnelt of juist vertraagt. Als je kracht zet, versnel je dankzij een vliegwiel dus zo’n tien tot vijftien keer harder dan buiten. En je remt ook tien tot vijftien keer harder af. Het geeft een onrealistische werkelijkheid van wat fietsen zou moeten zijn.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De TrueBike heeft dus geen vliegwiel. (Foto: aangeleverd)

‘Op de TrueBike is indoor fietsen exact dezelfde sport als buiten fietsen’

Een bij vlagen lastige uitleg – in ieder geval voor de minder technische mensen onder ons – waarin percentages met elkaar worden vergeleken, wattages voorbij vliegen en zelfs Newton voorbij komt, volgt, maar één ding staat als een huis boven water: triatleten trainen volgens Van Rens dus op een minder efficiënte manier, terwijl we beter voor de TrueBike kunnen kiezen. “Iedere triatleet herkent het: indoor trap je gemiddeld minder wattages dan buiten. En tijdens tempoblokjes loop je veel sneller vol dan wanneer je buiten fietst. Maar als ik op de TrueBike stap, zijn mijn wattages één op één gelijk aan die van buiten. Fietsen voelt als fietsen. Nu is het écht dezelfde sport.”

‘Een investering in jezelf en in de sport die je leuk vindt’

Terwijl Van Rens met de TrueBike flink aan de weg timmert – hij ondersteunt verschillende profs waaronder Matt Russell en ook de Nederlandse Michiel de Wilde – en hij zijn bedrijf met het jaar ziet groeien, verbaast het hem dus enorm dat er op dit moment niet meer triatleten gebruik maken van zijn indoor trainer. “Ik weet dat ‘ie niet goedkoop is, maar het is een investering in jezelf en in de sport die je leuk vindt. Ergens snap ik het ook wel, hoor; veel atleten zijn zich ook nog niet zo bewust van het grote verschil. Als ik jou twintig jaar lang vertel dat melk gezond is, maar daarna vertel dat melk helemaal niet zo gezond is, dan vraag je je ook af wat er ineens gebeurt? En vaak ben je dan geneigd te denken dat het allemaal wel mee zal vallen.”

Gratis proefrit maken – zelfs thuis

Daarom is het volgens Van Rens goed dat eigenlijk iedereen die een keer een proefrit maakt op de TrueBike, direct verkocht is. “Dan voelen ze wat de TrueBike doet en wat dat kan opleveren. En willen ze eigenlijk niet meer terug naar hun vorige indoor trainer.”

Geïnteresseerden kunnen een gratis proefrit op de TrueBike inplannen, zelfs aan huis. Die kun je hier aanvragen.