Het uitstel van de Olympische Spelen met één jaar pakt niet voor iedereen slecht uit. Zo krijgen atleten die in de loop van dit jaar hun dopingschorsing afronden in 2021 alsnog een kans om deel te nemen aan het evenement. Een onbedoeld bijeffect van het uitstel tot groot ongenoegen van veel atleten.

De Spelen zouden aan de neus van de Turkse hardloopster Gamze Bulut voorbij zijn gegaan mochten ze, zoals gepland, dit jaar plaats hebben gevonden. Met één jaar extra tot Tokyo heeft de atlete na haar dopingschorsing alsnog voldoende tijd om zich te kwalificeren. ,,Dat klinkt dus niet als een eerlijke straf”, zegt de Ierse snelwandelaar Brendan Boyce in een interview met The Associated Press. ,,Dit is nou juist het evenement dat ze mis hadden moeten lopen.”

Bulut won in 2012 zilver op de 1500 meter tijdens de Spelen van London, maar werd van haar medaille ontdaan toen naderhand onregelmatigheden in haar bloedpaspoort aan het licht kwamen. De Turkse kreeg vanaf 2016 een schorsing van vier jaar voor de kiezen. Deze schorsing verloopt op 29 mei en zo heeft Bulut onverwacht vanaf dat moment – mochten er wedstrijden zijn – een vol jaar om zich te kwalificeren voor Tokyo. Daar gaat de atlete uiteraard voor. ,,Ik doe mijn best om deel te nemen aan de Olympische Spelen”, verklaart de 27-jarige loopster. ,,Ik hoop dat het lukt.”

Voordeel voor 40 atleten 
Het Athletics Integrity Unit (AIU) schat dat ongeveer 40 van de in totaal 200 geschorste baanatletiek atleten voordeel halen uit het uitstel van de Spelen. Meer dan 11.000 atleten zullen naar verwachting deelnemen aan de 33 sporten die Tokyo rijk zal zijn. Ongeveer 2000 van hen nemen deel binnen de baanatletiek.

‘Ik geloof niet in tweede kansen’ 
Boyce geeft aan dat de beperkte deelnemersaantallen het lastiger maken voor schone atleten om een plek te bemachtigen. ,,Ik zou niet blij zijn als ik een Olympische deelname misloop door deze ontwikkelingen.” De Engelse langeafstandsloper Lily Partridge sluit zich daarbij aan: ,,Ik geloof niet in tweede kansen als het aankomt op serieuze dopingovertredingen, tenzij je echt goed meewerkt met anti-doping autoriteiten; maar zelfs dan vind ik niet dat je het voorrecht verdient om te racen en geld te verdienen met sport.”

Gerechtigheid 
WADA President Witold Banka reageert dat de huidige gezondheidscrisis – logischerwijs – niet betekent dat autoriteiten willekeurig de ene atleet na een dopingschorsing anders kunnen behandelen dan de ander. ,,Terwijl een atleet niet kan kiezen wanneer hij of zij in aanmerking komt, kan een antidopingorganisatie dat ook niet. Dit is volledig in overeenstemming met de basisbeginselen van gerechtigheid en andere gebieden van de wet als het gaat om sport of zelfs criminele activiteiten. Wanneer een overtreder zijn strafperiode afloopt, wordt de straf geacht te zijn uitgezeten.”

Sebastian Coe: ‘Dit is iets waar we naar moeten gaan kijken’ 
Sebastian Coe, voormalig Olympiër en huidig voorzitter van World Athletics, was minder definitief in zijn reactie na de bekendmaking van het uitstel van de Spelen: ,,Dit is iets waar we naar moeten gaan kijken. Ik weet dat het iets is waar AIU en ook andere autoriteiten over na moeten denken. Dat zal een volgende kwestie worden in een op het moment al overvolle inbox.”