Het zijn dan wel extreem korte wedstrijden, er wordt volle bak geracet vandaag tijdens de indoor Europe Triathlon Cup in Lievin, Frankrijk. De kwalificatieronden zitten er op en daarin wisten drie Nederlanders zich direct te plaatsen voor de semi-finals, die later vandaag plaatsvinden. Dat zijn Marit van den Berg, Robin Dreyling en Mitch Kolkman. Dertien Nederlanders grepen het slot in deze eerste poging mis en maken zich daardoor nog op voor een herkansingsronde – later vanmiddag – waarin ze een tweede gooi kunnen doen op een plek in de semi-finals.

Afstanden en format

De Europe Triathlon Cup van Lievin vindt indoor plaats en dus zwemmen atleten in een zwembad, terwijl het fietsen en lopen op de baan plaatsvindt. In totaal zwemmen atleten 150 meter per race, fietsen ze drie kilometer en lopen ze 1000 meter.

Bij de dames begon de dag met vier voorrondes waarin de eerste zes atleten zich direct plaatsten voor de semi-finals. De mannen werden daarentegen verdeeld over zes startseries. Zij konden zich direct plaatsen door in de top vier te finishen.

Op hetzelfde parcours en over dezelfde afstand vinden in de avond nog de semi-finals plaats. Atleten kunnen zich via deze serie plaatsen voor de A of B finale. In de herkansingsronden, die vanmiddag zijn, kunnen de overige dertien Nederlanders nog een plek in de semi-finals bemachtigen door bij de eerste zes te finishen (vrouwen) of de eerste drie (mannen). De mannenrace beschikt over vier herkansingsronden, terwijl de vrouwen in twee series uitkomen.

Van den Berg, Dreyling en Kolkman verzekerd van semi-finals

Terwijl de overige dertien Nederlanders later vandaag dus nog eens in actie moeten komen, kunnen Van den Berg, Dreyling en Kolkman hun benen wat rust gunnen tot zij vanavond tijdens de semi-finals opnieuw alles op alles zetten om voorin te finishen.

Van den Berg zesde, Dreyling vijfde

Met een zesde plaats wist Van Den Berg haar ticket voor de semi-finals op het nippertje veilig te stellen. Ze klokte 1:53 minuut op de 150 meter zwemmen, fietste 4:56 minuut over drie kilometer en noteerde een looptijd van 3:29 op de 1000 meter. Dreyling, die in een andere heat uitkwam, had 1:55 minuut nodig voor het zwemonderdeel, fietste vervolgens 4:55 minuut en liep tot slot 3:30 minuut.

Kolkman finisht als vierde in qualifier serie

Met zijn vierde plaats claimde Kolkman de laatste kwalificatieplaats in zijn serie. De atleet noteerde een tijd van 1:38 minuut op het zwemmen, fietste 4:32 en liep 3:05 minuut.

Herkansingsronden

De volgende atleten slaagden er tijdens de kwalificatieronden nog niet in om hun ticket te verzilveren: Luna de Bruin, Silke de Wolde, Eva Cornelisse, Kim van ‘t Verlaat, Roel Kwaaitaal, Joey van ‘t Verlaat, Stijn Jansen, Bart Cooymans, Olaf Jan Bosscher, Hugo Jan Bosscher, Lucas Goene, Victor Goene en Gjalt Panjer.