Victor Goené leverde dankzij zijn mooie derde plaats in de B-finale de beste Nederlandse prestatie tijdens de Europe Triathlon Cup in Lievin. In totaal wisten vier Nederlanders de B-finale te halen, maar in de A-finale ontbrak het helaas aan zwart-oranje pakjes. Bij de dames was het Robin Dreyling die met haar negende plek in de B-finale de hoogste ogen gooide. De A-finale werd gewonnen door de Franse Vincent Luis en de Duitse Nina Eim.

Format

Over een extreme korte afstand van 150 meter zwemmen, drie kilometer fietsen en 1000 meter lopen, moesten atleten vandaag meerdere triathlons volbrengen. Allereerst konden atleten een ticket voor de semi-finals claimen door zich vanmiddag direct te plaatsen tijdens de kwalificatieronden, wie hier niet in slaagde, kon later op de dag nog een poging doen tijdens een herkansingsronde. Aan het begin van de avond kwamen de overgebleven atleten verdeeld over drie startgroepen in actie tijdens de semi-finals. De top vier in deze race plaatste zich voor de A-finale terwijl plaats vier t/m acht genoegen moest nemen met een B-finale. De rest van het veld werd geëlimineerd.

Van Den Berg en Dreyling door voor B-finale na semi-finals

Tijdens de eerste kwalificatieronden van vandaag wisten Marit van den Berg en Robin Dreyling zich al direct te plaatsen voor de semi-finals. Terwijl zij slechts één korte triathlon in de benen hadden, hadden Kim van ‘t Verlaat, Silke de Wolde en Luna de Bruin al twee triathlons achter de rug toen zij het water indoken voor de semi-finals. Zij moesten in de middag tijdens de herkansingsronden namelijk nog eens in actie komen om een startplek te bemachtigen.

In lijn der verwachting waren het tijdens de semi-finals wederom Van Den Berg en Dreyling die de hoogste ogen gooiden voor Nederland. Zij kwamen echter alsnog niet verder dan een kwalificatieplek voor de B-finale. Voor Van ‘t Verlaat, De Wolde en De Bruin hield de wedstrijd hier op.

Kolkman en Goené op dreef in semi-finals

Kolkman, die zich vanmorgen ook direct plaatste voor de semi-finals, liet er geen gras over groeien. Na een sterk zwemonderdeel klom Kolkman als tweede aan wal. Op de fiets toonde hij vervolgens flink wat lef door op kop te gaan rijden en het gaspedaal hard in te trappen. Dat zorgde ervoor dat een aantal atleten de aansluiting misten. Tijdens het lopen kon Kolkman net niet meekomen met de snelste mannen en zo moest hij genoegen nemen met een zevende plaats en dus een plek in de B-finale.

Victor Goené sleepte vanmiddag in de herkansingsronde een startplek voor de semi-finals binnen en liep tijdens deze laatste race uiteindelijk sterk richting een zevende plek. Zo mocht Goené zich dus aansluiten bij Kolkman in de B-finale.

Gjalt Panjer en Joey van ‘t Verlaat plaatsen zich ook via de herkansingsronde voor de semi-finals, maar zij wisten in de semi-finals geen plaats voor de A of B-finale te pakken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kolkman trekt hem hard door in de eerste honderden meters van het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Dreyling negende in B-finale vrouwen

Net als tijdens de semi-finals was het de Slowaakse Zuzana Michalickova die op een ruime voorsprong kwam te staan na het zwemonderdeel en dus als eerste de fiets op sprong. Dreyling wisselde als negende op dertien seconden achterstand van deze snelle zwemster en Van den Berg klom buiten de top tien aan wal. Opvallend genoeg lag Michalickova na het zwemmen dusdanig ver voor dat de atlete al snel tijdens het fietsen het gehele peloton dubbelde. Zo kon ze achteraan aansluiten en genieten van het stayervoordeel dat deze groep – die dus één ronde achter lag – haar opleverde.

Na drie kilometer fietsen, wisselden Dreyling en Van den Berg midden in de grote groep naar het lopen. Michalickova bevond zich nog altijd in een veilige positie op kop.

Al maakte de Spaanse Marta Pintanel Raymundo het Michalickova op het eind nog even moeilijk, liep de Slowaakse dankzij een knappe eindsprint toch nog richting de winst van deze B-finale. Dreyling kwam als negende over de streep, op 21 seconden van de winnares, terwijl Van den Berg tiende werd (+0:24).

Naast Michalickova namen Pintanel Raymundo en de eveneens Spaanse Maria Casals Mojical plaats op het podium.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dreyling maakt zich op voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Goené pakt podium in B-finale mannen

Terwijl Kolkman tijdens de semi-finals nog helemaal voorin het veld uit het water kwam, lag hij in de B-finale iets verder naar achter, maar alsnog rende hij op een mooie zesde plek T1 binnen. Goené mocht zijn fiets als negende uit de rekken halen. De snelste zwemtijd werd genoteerd door de Franse Arnaud des Boscs.

Al deed Des Boscs een gewaagde poging om de groep voor te blijven tijdens het fietsen, kwam het al snel allemaal samen.

Terwijl de Duitse Henry Graf een steenworp voor lag op de groep bij aankomst in T2, wisselden de andere atleten daarachter nagenoeg gelijktijdig. Kolkman lag op dit punt zesde en Goené trok zijn loopschoenen rond een zevende positie aan. Tijdens het afsluitend looponderdeel liepen de twee aanvankelijk zij aan zij. Dat was totdat Goené er in de laatste ronde een eindsprint uitperste en zo naar een mooie derde plaats toe liep (+0:06). Kolkman passeerde de streep als vijfde (+0:07).

Al legde de Engelse Jamie Price Graf het vuur aan de schenen, was het toch Graf die er met de winst vandoor ging. Price nam genoegen met een tweede plek.

A-finale: Nina Eim en Vincent Luis leggen beslag op het goud

Bij de dames in de A-finale kwam alles aan op het lopen. De strijd brandde op dit afsluitend onderdeel los tussen de Belgische Jolien Vermeylen, de Duitse Nina Eim en de eveneens Duitse Lisa Tertsch. Aanvankelijk was het Vermeylen die er sterk vandoor ging, maar met 500 meter te gaan, kwam Eim haar toch nog voorbij. Met zicht op de finish kwam ook Tertsch daar nog overheen en zo was het Eim die de zege pakte, Tertsch die tweede werd en Vermeylen die het brons binnensleepte.

Met Vincent Luis aan de start was de kans al groot dat het een one-man-show werd en dat is precies wat er vandaag gebeurde. Al had hij op dit korte format uiteraard wel wat mannen op zijn hielen, was Luis vanaf begin tot eind ijzersterk. Na het zwemmen lag de Fransman nog tweede, maar op de fiets viel hij op kop hard aan. Tijdens het lopen ging het tussen Luis, de Hongaarse Csongor Lehmann en de Spaanse Genis Grau. Dankzij een felle eindsprint trok Luis het goud naar zich toe. Grau nam genoegen met zilver en Lehmann claimde het brons.