Lotte Wilms leek lange tijd op weg naar opnieuw een overwinning, maar in de laatste meters van Challenge Shepparton ging het toch nog mis voor de Nederlandse; ze verloor steeds meer terrein op Amelia Watkinson, die haar in de laatste tweehonderd meter passeerde en zo van het goud afhield. Bij de mannen ging de winst naar Tim van Berkel.

Het is een bittere pil voor Wilms om te slikken, want na haar glansrijke overwinning bij Ironman 70.3 Geelong (20 februari, red.) lijkt ze de vrouw in vorm. Ook afgelopen nacht kwam ze weer vooraan uit het water, toen ze haar 1.9 kilometer zwemmen er na 24:51 minuut op had zitten. Eerste achtervolgsters op dat moment: Grace Thek en Amelia Watkinson, die tegen een achterstand van twee minuten opkeken.

Tijdens het fietsen behield Wilms haar voorsprong en ook tijdens het lopen lukte het haar lange tijd om haar voorsprong in stand te houden. Tot vlak voor het einde dus, toen Watkinson doorkreeg dat ze in liep en in de allerlaatste meters toesloeg. Watkinson won de race in 4:08:38 uur, terwijl Wilms tweede werd in een tijd van 4:09:02 uur. Thek werd derde in 4:13:37 uur.

Bij de mannen was de winst dus voor Tim van Berkel (3:46:19). Fraser Walsh en Max Neumann werden tweede en derde in respectievelijk 3:50:17 en 3:55:20.

Lotte Wilms op de fiets aan de leiding. (Foto: Challenge Family)