Victor Goené eindigde zijn Europe Triathlon Cup Kitzbühel vandaag in de tweede van drie series wegens een eliminatie. Met een elfde plaats in de tweede ronde greep Goené nét naast de tien startbewijzen die nog te verdienen waren voor de derde finaleserie. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Australische Matthew Roberts. De Duitse Jannik Schaufler en de Duitse Simon Henseleit werden respectievelijk tweede en derde.

Atleten raceten vandaag drie extreem korte triathlons. Althans, de atleten die na iedere race overbleven, want er werd volgens een ‘Eliminator format’ geracet. Atleten zwommen 250 meter, fietsen 5,6 kilometer en liepen 1500 meter. De eerste serie gingen 30 atleten van start, waarna er 20 overbleven voor de tweede serie. In de laatste van drie series gingen de beste tien atleten de strijd met elkaar aan voor de medailles.

Serie één: Goené pakt twaalfde plek en dus startbewijs voor de tweede serie

Het was Roberts die na 3:03 minuut als eerste aan wal klom. De Italiaanse Samuele Angelini wist zijn zwemniveau te evenaren, maar daarachter viel een gat van vijf seconden. Goené wisselde als veertiende op dertien seconden afstand van de kop. In het zadel vormden bijna alle 30 atleten – waaronder dus ook Goené – één grote kopgroep. Tijdens het lopen moest er nog gestreden worden voor de twintig startposities voor de volgende serie en zo werd er hard geracet. Goené lag na een paar honderd meter lopen binnen de top tien. Terwijl de groep massaal de streep passeerde pakte Goené dankzij zijn twaalfde plaats een startbewijs voor de tweede serie.

Serie twee: Goené valt net buiten top tien

Met een achttiende positie na het zwemmen begon Goené met achterstand aan het fietsen. Het gat tot de eerste atleet was veertien seconden en dus had hij nog genoeg kans om dit recht te zetten. Dat deed Goené snel, want hij fietste zichzelf binnen een paar minuten naar de kopgroep toe. Eenmaal aangekomen in T2 was die groep nog achttien man groot en zo moest het opnieuw tijdens het lopen worden besloten. Goené wisselde als twaalfde en schoof tijdens het lopen op naar een elfde plaats. Daarmee greep hij net naast het ticket voor de finale.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Goené als achttiende aan wal. (Foto: 3athlon.nl)

Serie drie: Roberts rent naar eerste plek

Net als in de eerste serie was het de Australische Roberts die als eerste uit het water kwam. Hij werd gevolgd door de Duitse Cedric Osterholt en de eveneens Duitse Jonas Osterholt, die vier en vijf seconden later richting hun fiets mochten. Op de fiets kwam opnieuw alles samen. De Amerikaanse Davis Bove kwam na enkele kilometers op achterstand te staan wegens een valpartij. Rond datzelfde moment ging de Tsjechische Radim Grebik er vandoor en creëerde hij een voorsprong van tien seconden. Die voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon tijdens het lopen. Roberts en Schaufler haalden de Tsjechische atleet bij en gingen er daarna vandoor. Het was na 16:43 minuut Roberts die zegevierde, gevolgd door Schaufler die tweede werd (+0:01) en Henseleit die de laatste podiumplek pakte (+0:05).