Het was koud, de wind waaide stevig en het parcours was zwaar: het maakte de eerste editie van Challenge Wales een heroïsche en meteen een wedstrijd om nooit te vergeten. De overwinning ging naar de Australische Aaron Royle en Britse Lucy Byram.

Het startschot van Challenge Wales klonk om 11:00 uur CEST en in de mannenrace waren het meteen Aaron Royle, Thomas Bishop en Joshua Lewis die het zwemonderdeel aanvoerden. Na een kleine kilometer gingen de drie mannen aan de leiding toen zij kort aan land kwamen voordat ze aan hun tweede en laatste zwemronde begonnen en ook na 1.9 kilometer was die situatie ongewijzigd.

Op de fiets bleven de drie mannen – ook al was het parcours technisch en zwaar dankzij de wind en vele hoogtemeters – bij elkaar en lange tijd hielden zij een voorsprong van ongeveer een minuut op een grotere groep achtervolgers. In de slotfase lukte het die achtervolgers echter om het gat te dichten en zo kwam er een kopgroep van acht atleten vrijwel gelijktijdig terug in T2.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Aaron Royle over het prachtige fietsparcours van Challenge Wales. (Foto: Challenge Family)

Ondanks wat positiewisselingen in het begin van de run, was het Royle – die nog een korte penalty moest uitzitten omdat hij te laat van zijn fiets afstapte en dus de mount line passeerde – die duidelijk de sterkste loopbenen had. Al ruim voor de finish nam hij de leiding en bleef hij solo aan kop lopen. Hij won de race dan ook na 3:51:48. In de slotfase veranderde er achter de koploper nog behoorlijk veel en waren het Jack Hutchens en Harry Palmer die iedereen voorbij liepen. Samen moesten ze sprinten voor de tweede plaats en het was Hutchens die – 46 seconden na Royle – de tweede plaats verzilverde. Palmer werd twee seconden later derde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Achter Royle wordt er gestreden om de overige podiumplaatsen. (Foto: Challenge Family)

In de vrouwenrace gebeurde iets opmerkelijks; een aantal professionele atleten had niet een al te beste dag en zo gebeurde het dan ook dat er maar liefst twee Age Groupers op het overall podium stonden: Megan McDonald en Laura Addie. Het was voor hen logischerwijs een onvergetelijke dag en een eer om op het podium te stappen. Wel moesten zij hun meerdere erkennen in de Britse Lucy Byram, die wel een prima dag beleefde en na 4:26:59 de overwinning opeiste. Addie kwam 10:15 minuut later als tweede over de streep en McDonald werd derde, 14:09 minuut na de winnares.

Byrham wint Challenge Wales. (Foto: Challenge Family)