Quinty Schoens behaalde zojuist een mooie zevende plek tijdens de Europe Triathlon Cup in Kitzbühel. De race werd gewonnen door Olivia Mathias. De Engelse wist onder andere de Duitse Lena Meissner en de Italiaanse Angelicia Prestia voor te blijven. Maaike Vooren plaatste zich gisteren ook voor de finales van vandaag, maar zij finishte in de eerste van drie series buiten de top twintig waardoor ze niet door mocht naar de volgende ronde.

Atleten raceten vandaag drie extreem korte triathlons. Althans, de atleten die na iedere race overbleven, want er werd volgens een ‘Eliminator format’ geracet. Atleten zwommen 250 meter, fietsen 5,6 kilometer en liepen 1500 meter. De eerste serie gingen 30 atleten van start, waarna er 20 overbleven voor de tweede serie. In de laatste van drie series gingen de beste tien atleten de strijd met elkaar aan voor de medailles.

Serie één: Vooren verlaat het strijdtoneel.

Het waren Mathias en de Zwitserse Anja Weber die na een kleine vier minuten als eerste richting hun fiets mochten. Gezien de korte zwemafstand bleef het veld grotendeels intact na deze eerste discipline. Schoens lag na het zwemmen rond een vijftiende plek. Waar Vooren zich op dit moment precies bevond was helaas onduidelijk.

Op de fiets ontstond een kopgroep met daarin zo’n vijftien atleten, waaronder ook Schoens. Dat betekende dat ieder van deze atleten er bij aanvang van het lopen goed voor lag om door te mogen naar de volgende ronde. Zo kon Schoens zich rustig houden tijdens het looponderdeel en haar benen sparen voor de tweede serie. De atlete kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep. Vooren finishte op een 23e plaats en mocht daardoor niet door naar de volgende ronde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vooral finisht na de eerste serie buiten de top twintig. (Foto: 3athlon.nl)

Serie twee: Quinty wint

In de tweede serie werd er direct al aanvallender geracet. Twee atleten slaagden er zelfs in om in het water een klein gaatje op de achtervolging te slaan. Schoens rende T1 in rond een tiende positie en kon zich daardoor bij de kopgroep voegen. Die groep – die ontstond tijdens het fietsen – telde zo’n veertien atleten en zo moest er ditmaal tijdens het lopen harder geknokt worden om bij de eerste tien te kunnen finishen. Na een snelle wissel stormde Schoens rond een zesde pek het loopparcours op. Over 1500 meter lopen, schoof de atlete steeds verder naar voren toe en zo won ze uiteindelijk zelfs de tweede serie.

Schoens als eerste over de finish in de tweede serie. (Foto: 3athlon.nl)

Serie drie: inhaalslag voor Schoens in het zadel

In het water ontstond er een klein gat tussen de eerste acht atleten en de achterste twee. Schoens bevond zich achterin het veld. De atlete bereikte haar fiets als tiende op ongeveer twintig seconden afstand van de eerste dame: Mathias. Tijdens het fietsen zochten acht atleten voorin het veld elkaars wiel op. Schoens moest daarachter hard werken in een poging het gat dat na het zwemmen was ontstaan te dichten.

Terwijl de Slowaakse Zuzana Michalickova in haar eentje een aanval inzette en wegfietste bij de kopgroep, mocht Schoens zich weer bij de grote groep voegen. Zo bevond de atlete zich wederom in een goede uitgangspositie voor het lopen. Als vierde rende Schoens het loopparcours op. In de laatste 1500 meter gingen drie atleten er meteen hard vandoor: Mathias, Meissner en Prestia. Schoens zakte al snel wat posities terug. Na een sterke eindsprint was het Mathias die de zege claimde, Meissner werd drie seconden later tweede en Prestia maakte het podium compleet (+0:07). Schoens passeerde de streep met een mooie zevende plaats (+0:19).