Gustav Iden zal naar alle waarschijnlijkheid niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen van Parijs, maar daarentegen wordt alles op alles gezet om hem eind dit jaar goud te laten winnen bij het WK Ironman op Kona. Voor Kristian Blummenfelt geldt dat juist alles op alles wordt gezet om zijn Olympische titel in Parijs te prolongeren en als we Olav Aleksander Bu, de coach van beide topatleten, mogen geloven, ligt Blummenfelt ook echt op koers en is hij sterker dan ooit.

Onze Belgische collega’s van 3athlon.be hadden de kans op een exclusief interview met Bu en die kans hebben ze uiteraard met beide handen aangegrepen. De Noordse succescoach praatte vrijuit over Iden’s en Blummenfelt’s trainingsaanpak op hoogte. Hij gelooft heilig in een nieuwe Olympische titel voor Blummenfelt, maar wat betreft Iden houdt hij iets meer een slag om de arm. “Hij zal in het voorjaar of uiterlijk de zomer een Ironman doen om zich te kwalificeren voor het WK. De focus ligt volledig op Kona.”

Tekst gaat verder onder video:

Overall is Bu bijzonder tevreden over de afgelopen periode en kijkt hij met veel vertrouwen naar het komende seizoen. “Kristian ligt op schema voor de Olympische Spelen. Gustav maakt goede progressie met betrekking tot zijn herstel. We mikken voor Gustav vol op Kona en op titelprolongatie. Met de wedstrijden die hij gemist heeft en ook de kwalificatiepunten die hij te kort komt, is de kans bijzonder klein dat hij Parijs haalt. Om nog een hele kleine kans te hebben, moet hij veel wedstrijden doen en hopen dat andere mensen uitvallen, zodat hij überhaupt aan de start kan komen. En dan moet hij podium finishen, want anders komt hij ook de races daarna niet in aanmerking om te starten. En niet racen, betekent automatisch geen plek op de Olympische Spelen.”

Voor Blummenfelt is dat dus totaal anders. “Voor hem is het doel alleen Parijs en dat doel zal door niks verstoord worden.” Bu vindt het wel zonde dat de WTCS Abu Dhabi onlangs gecanceld werd. “Kristian was in topvorm en voor ons was het goed geweest om te zien hoe hij er écht voor stond tegenover de concurrentie, in een wedstrijd van hoog niveau. Voor mij als coach is het een extra motivatie om te zien wat er nodig is om het zogezegd onmogelijke te doen en om na de prestaties op Long Distance-niveau, terug te keren naar de Olympische Afstand. En niet alleen terugkeren naar die afstand, maar ook voor goud te gaan in Parijs.”