De Canyon Speedmax is al jaren één van de meest populaire triathlonfietsen – zo niet dé populairste – en alleen daarom al is het interessant dat Canyon zojuist haar vernieuwde Speedmax CF-modellen heeft gepresenteerd. De nieuwe modellen focussen op aerodynamica en, dankzij een gloednieuwe CP0041 cockpit, kabelintegratie, maar zijn daarnaast verrassend betaalbaar.

Al meer dan tien jaar viert de Speedmax – onder andere dankzij topatleten als Jan Frodeno, Sam Laidlow, Chelsea Sodaro en Patrick Lange – succes na succes, maar ook bij Age Groupers is dat het geval. Bij wedstrijden over de hele wereld is de Speedmax steevast oververtegenwoordigd. Volgens Canyon komt het succes van de Speedmax CF door de aerodynamica van wereldklasse – de fiets zou momenteel zelfs sneller zijn dan de Speedmax CF SLX waarmee Frodeno in 2019 Kona won – maar ook door kleinere vernuftigheden zoals bijvoorbeeld de opbergmogelijkheden voor gear en nutrition. De fiets is al jaren doorontwikkeld en daar wordt nu – met de nieuwe modellen – weer een schepje bovenop gedaan.

Bij het ontwikkelen van de nieuwe Speedmax CF line-up heeft Canyon gekeken naar de setups van de beste profatleten ter wereld en vanuit die ideeën wordt onder andere de gloednieuwe CP0041 cockpit gelanceerd, inclusief dus kabel-integratie. “De voordelen van geïntegreerde cockpitontwerpen zijn groot en algemeen bekend – ze zijn esthetischer, effectiever en ze besparen belangrijke watts in vergelijking met een traditioneel ontwerp met extern verlegde kabel”, aldus Moritz Hief, Junior Product Manager Road bij Canyon.

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Onze visie: democratisering van prestaties’

“We gebruiken al jaren een volledig geïntegreerd cockpitontwerp op de Speedmax CFR, waar onze profs op rijden. Met de nieuwe Speedmax CF willen we nog meer atleten laten profiteren van deze pro-gedreven ontwikkelingen, door ze voor iedereen beschikbaar te maken. Wat echt interessant is, is dat we op deze manier een rechtstreekse lijn van de fietsen van onze topatleten kunnen doortrekken naar de fietsen die Age Groupers veelvuldig gebruiken, bij races over de hele wereld. Het is een visie die we democratisering van prestaties noemen en we zijn er trots op dat die visie werkelijkheid wordt,” vervolgt Hief.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Canyon Speedmax CF 7 (Foto: Canyon)

Naast de verbeterde integratie is de CP0041 cockpit ook compatibel met een nieuw door Canyon ontworpen drinksysteem. Met een inhoud tot 750 ml vloeistof, een perfecte aanvulling op de aeroframes van de Speedmax CF en een ‘drinkrietje’ dat veilig aan de cockpit kan worden bevestigd met behulp van een geïntegreerde magneet, kunnen atleten profiteren van snel toegankelijke hydratatie zonder aerodynamische nadelen en zonder dat ze überhaupt uit hun aero-positie moeten komen.”

De nieuwe Speedmax CF-modellen

De vandaag gepresenteerde Speedmax CF komt in twee ‘builds’ die, zeker als je dit afzet tegen de concurrentie, opvallend betaalbaar zijn.

-De Speedmax CF 7 (links) is uitgerust met mechanisch schakelen (Shimano 105) en een 4iiii Precision Slim vermogensmeter. Dit model heeft een adviesprijs van 3.999 euro.

-De Speedmax CF 7 AXS (rechts) is uitgerust met een SRAM Rival AXS schakelsysteem, in de as geïntegreerde powermeters en SRAM’s Vuka Shift AXS draadloze aerobar schakelsysteem. Dit model heeft een adviesprijs van 5.499 euro.

Beide modellen zijn voorzien van DT Swiss’ ARC 1600 Spline wielen. De nieuwe Canyon Speedmax CF is te bekijken en/of per direct te bestellen via www.canyon.nl. Voor meer informatie kun je ook altijd terecht in de gloednieuwe Canyon Factory Service in Eindhoven.

Canyon Speedmax CF 7 (links) en Canyon Speedmax CF 7 AXS (rechts)