Op papier was een strijd voorspeld tussen Evert Scheltinga, Joost Somsen en Ian Pennekamp. Een strijd tussen de ‘oudere garde’ en ‘jong talent’ dus en uiteindelijk werd die strijd in het voordeel van de jongste atleet beslist: Ian Pennekamp – die in 2016 nog zijn eerste triathlon ooit in Huizen deed – pakte zojuist de overwinning in een tijd van 1:53:09 uur.

In dat tijdsbestek had de Bussumer er dus 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen – een OD – op zitten. Al op de fiets ging Pennekamp solo aan de leiding, maar tijdens het lopen kreeg hij nog even gezelschap van een sterk oprukkende Somsen. In de slotfase moest Somsen echter toch weer zijn meerdere erkennen in Pennekamp, die toen dus naar de overwinning liep. Daarmee doet Pennekamp, na zijn Nederlandse titel U23 op de OD twee weken geleden tijdens Tri Rotterdam, opnieuw goede zaken.

Uiteindelijk werd Somsen tweede, slechts 19 seconden achter Pennekamp. Scheltinga, die zich eigenlijk volledig richt op de lange afstand maar het af en toe leuk vindt een korte prikkel te geven en de strijd aan te gaan met dit soort jonge, getalenteerde atleten, werd derde met 4:22 minuut achterstand.

Een verslag van de vrouwenrace – gewonnen door Ilona Eversdijk – vind je hier. Het volledige interview met Pennekamp: