Hij traint er dertig uur per week voor, doet alles binnen zijn mogelijkheden en laat er minstens zoveel voor, en nu heeft al die moeite zich ‘eindelijk’ uitbetaald voor Milan Brons. De Almeerder zou eigenlijk in Nieuwkoop racen vandaag, maar met het wegvallen van het NK liet hij die wedstrijd aan zich voorbij gaan en koos hij er last-minute voor om Challenge Geraardsbergen te racen. In een wedstrijd waarin hij zich prachtig van voren liet zien, legde hem dat geen windeieren, want pakte hij met een derde plaats zijn eerste podium als profatleet.

Brons kwam met een achterstand uit het water en zag een tijd lang dat titelverdediger Pieter Heemeryck er in zijn eentje vandoor was op de fiets. De omstandigheden waren pittig met een constant glooiend parcours – inclusief een aantal pittige klimmetjes en natuurlijk tweemaal de beklimming van de wereldberoemde Muur van Geraardsbergen – en een constant oplopende temperatuur. Dankzij een ijzersterk fietsonderdeel lukt het Brons om in zijn eentje naar voren te rijden, daarbij zo’n zeven atleten in te halen en uiteindelijk, net voor T2, ook Heemeryck te achterhalen.

Er ontvouwde zich vervolgens een zinderende halve marathon, waarbij Brons lange tijd head to head liep met Heemeryck en de naar voren opgerukte Antony Costes. Na acht kilometer bleek het looptempo van die twee mannen net iets te hoog voor Brons en moest hij hen – tijdens een pittig klimmetje – laten gaan. Costes won de wedstrijd uiteindelijk in 3:54:45, Heemeryck volgde als tweede in 3:55:58 en Brons werd derde in 3:57:42. Hij moest nog sprinten voor die bronzen plak, want de Belg Pamphiel Pareyn zat hem op de hielen en werd zes seconden later vierde. Na afloop spraken we een meer dan enthousiaste Brons: