Sceptisch. Eerlijk is eerlijk: sceptisch. Dat is het gevoel dat in ieder geval een klein beetje overheerste toen Hylke Sietzema ons – Romy en Tim – uitnodigde om bij Tri2one Coaching een Duo Zwemanalyse Premium in zijn gloednieuwe, dubbele Endless Pool te ondergaan, in zijn eveneens nog hagelnieuwe filiaal in Amsterdam. Niet sceptisch omdat we niet geloven in de expertise of vakkundigheid van Sietzema en zijn team, integendeel, maar wel omdat we – en dan met name Tim – al jaren zwemmen zonder échte vooruitgang. Eén analyse van ongeveer een uurtje zal daar niet zo heel veel aan veranderen, toch?

Vier LD’s, zwemtijd 1:04, weinig techniek

Vrijwel zijn hele leven doet Tim – zij het af en toe met een tussenpauze – aan triathlon. Vier Long Distances heeft hij op zijn naam, een persoonlijk record van 10:58 uur over die klassieke afstand en zijn snelste zwemtijd is 1:04 uur. Ook al doet hij dus al jaren aan triathlon; nooit was hij lid van een triathlonvereniging en ook heeft hij nooit zwemles gehad, de lessen voor zijn A- en B-diploma uiteraard niet meegeteld. Borstcrawlen leerde hij zelf, voornamelijk door het gewoon te oefenen en naar anderen te kijken. Waar het fietsen en hardlopen altijd als een soort ‘natuurlijk’ hebben aangevoeld, is dat met zwemmen altijd anders geweest. Ook al waren de tempo’s niet eens zo slecht en kwam hij bij wedstrijden echt wel prima in het veld uit het water, voelde het zwemmen altijd als een gevecht. Nooit kwamen de meters vanzelf. Het gevoel van ontspanning, dat bij fietsen en lopen soms een vanzelfsprekendheid is, ontbreekt bij het zwemmen standaard.

Weinig meters, wel als vis in het water

Voor Romy is het eigenlijk precies andersom. De keren dat ze zwemt, zijn op één hand te tellen. Maar als ze zwemt, gaat het haar relatief makkelijk af en zwemt ze opvallend hard, zeker voor iemand die dus zo weinig in het water ligt. Een triathlon heeft Romy nog nooit gedaan, maar af en toe een kilometer zwemmen is geen enkel probleem. Zonder moeite zwemt ze dan borstcrawl, ook al is haar conditie dan het grootste struikelblok. Dan komt het besef dat krachttraining iets anders is dan duursport, ook al wist ze dat op voorhand natuurlijk ook wel.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op naar Amsterdam dus. Op naar Tri2one Coaching. Op naar de zwemanalyse.

Tim: Wat verwacht jij er eigenlijk van?

Romy: Eerlijk? Ik vind het lastig inschatten. Ik zwem te weinig om er nu iets zinnigs over te zeggen. En jij dan?

Tim: Ik heb het afgelopen jaar ook heel weinig gezwommen, omdat de zwembaden natuurlijk vaak gesloten zijn geweest en in de weken dat ze wél open waren, had ik gewoon te weinig motivatie. Die tijd heb ik meer in fietsen en lopen gestoken. Toen ik me heb ingeschreven voor Challenge Roth, heb ik het zwemmen natuurlijk weer opgepakt, al ging dat niet van harte. De afstanden kwamen met moeite, zoals dat bij mij eigenlijk altijd is. Ik weet dat ik altijd een paar weken nodig heb om weer een beetje terug in vorm te komen, dat ik dan vrij snel naar mijn ‘standaard niveau’ (lees: tempo tussen de 1:05-1:10 uur over 3.8 kilometer) toe train en dat ik dan alleen nog hoef te onderhouden. Echt sneller word ik nooit. Ik heb sowieso het idee dat Hylke keihard gaat lachen als hij me ziet zwemmen. Mijn techniek is volgens mij belabberd.”

Romy lachend: “Misschien zwem ik wel beter dan jij.”

Tim lachend: “Ik sluit het niet uit.”

Hoe ziet een Duo Zwemanalyse Premium bij Tri2one Coaching eruit?

1: Bij aankomst heb je, samen met diegene met wie je de zwemanalyse neemt, een welkomstpraatje met één van de coaches van Tri2one. Er wordt onder andere gevraagd naar hoe je vindt dat je zelf zwemt, waar je het idee hebt dat je kunt verbeteren, wat je doelstellingen zijn, wat voor tempo’s je gewend bent. Daarnaast krijg je een korte maar duidelijke uitleg over wat er tijdens de analyse van je wordt verwacht.

2: Terwijl de coach de Endless Pool – die er werkelijk waar prachtig uitziet en méér dan genoeg ruimte biedt aan twee atleten om naast elkaar te zwemmen – prepareert, is er in de kleedruimte tijd om je rustig om te kleden. Natuurlijk kun je vooraf naar het toilet en onder de douche afspoelen, zodat je helemaal fris aan je analyse kunt beginnen.

3: Eenmaal in de Endless Pool krijg je een paar minuten om lekker rustig en ontspannen in te zwemmen op een tempo dat voor jou goed aanvoelt. Vanaf de kant kan dit tempo door de coach omhoog of omlaag worden bijgesteld, zodat je altijd vanuit de ontspanning kunt blijven zwemmen. Ondertussen zorgt de coach dat alle camera’s op de juiste plaats worden gezet en gehangen – zowel boven als onder water – zodat de analyse echt kan beginnen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Lekker rustig inzwemmen bij Tri2one Coaching, terwijl de zwemanalyse bijna begint. (Foto: 3athlon.nl)

4: Terwijl je zwemt, worden de eerste beelden – opnieuw boven en onder water – al geschoten. Na een paar minuten kijk je, samen met de coach, deze beelden terug. Aan de hand van die beelden, die al worden geanalyseerd als je zelf nog aan het zwemmen bent, bespreek je de eerste dingen die opvallen. De belangrijkste punten worden uitgelicht en vervolgens krijg je de opdracht om daar tijdens je volgende meters op te letten.

5: Tijdens de analyse ga je verschillende keren met de opmerkingen van de coach aan de slag. Je let bijvoorbeeld extra op je insteek, op je ligging, op je manier van ademen of wat er dan ook nodig is om op een betere, efficiëntere manier te zwemmen. In het bad zie je jezelf door middel van verschillende spiegels zwemmen, waardoor je al goed kunt zien of je iets met de opmerkingen doet. In de korte maar nuttige pauzes tussen het zwemmen, kun je alles geweldig terugzien op de beeldschermen die boven het zwembad hangen. Natuurlijk geeft de coach constant advies en opmerkingen. Er wordt uitvoerig de tijd voor je genomen en het staat je vrij om vragen te stellen.

6: Na de analyse kun je opnieuw douchen, omkleden en volgt een nagesprek. Hierin geeft de coach nogmaals zijn bevindingen weer.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De camera’s hangen overal.

7: Kort na de training ontvang je in je mailbox een uitgebreide analyse (inclusief video) met alle bevindingen van de Tri2one Coaching coach. Je ziet jezelf zwemmen, je ziet wat er minder goed ging en wat er wel goed ging. Door middel van duidelijke op- en aanmerkingen, markeringen en pijlen, wordt aangegeven waar je in het vervolg op moet letten. Je ziet heel duidelijk het verschil tussen ‘fout’, ‘beter’ en ‘goed’.

8: Het is belangrijk dat je zelf met de op- en aanmerkingen aan de slag gaat. Denk er tijdens je trainingen in het zwembad of buitenwater aan. Blijf jezelf ontwikkelen en prikkelen, maar maak het jezelf ook niet te ingewikkeld. Met kleine aanpassingen merk je vaak al een wereld van verschil.

Dit waren de belangrijkste verbeterpunten voor Tim:

-Houd je hoofd niet geforceerd naar voren, maar zoek de ontspanning door naar beneden (en dus de bodem van het bad, red.) te kijken.

-Door het hoofd naar beneden te houden, ontspan je niet alleen de nekspieren meer, maar zorg je er ook voor dat de benen minder naar beneden zakken en je dus een rechtere, stabielere ligging in het water hebt. Dat betere drijfvermogen zorgt logischerwijs voor makkelijker en meer ontspannen zwemmen.

-Steek de armen breder – meer in het verlengde van de schouders – in het water. Daarmee stabiliseer je meer je romp, waardoor je ligging opnieuw efficiënter wordt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op video wordt duidelijk aangegeven wat je kunt verbeteren.

Dit waren de belangrijkste verbeterpunten voor Romy:

-Bij het insteken van de handen in het water, schieten de vingers ineens omhoog. Daardoor ontstaat in het water een remeffect. Houd je handen/vingers dus gestrekt en ga met de hand naar beneden, in plaats van eerst die beweging naar boven te maken.

-Steek de armen – net als Tim – breder in het water. Nu gaan je handen – overdreven gesproken – helemaal voor je gezicht langs. Vergelijk het met een kano en een catamaran: hoe breder je insteekt, hoe stabieler je in het water ligt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook bij Romy is op beeld duidelijk te zien wat er beter kan.

De nasleep:

Dat sceptische, waar we het artikel mee begonnen, is verdwenen. Na de Zwemanalyse heeft Tim al twee zwemtrainingen gedaan en daarbij extra op de techniek – en dus de tips – gefocust.

“Zeker bij vermoeidheid werd het lastiger om mijn hoofd omlaag te houden en mijn armen breed te blijven insteken – je valt dan toch snel terug in je oude gewoontes – maar door het steeds tegen mezelf te blijven zeggen wél te doen, merkte ik daadwerkelijk verbetering. Die verbetering was tweeledig; enerzijds had ik meer ontspanning in mijn slag. Mijn armfrequentie ging aanzienlijk omlaag, zo’n twee tot drie slagen per baan (25 meter, red.) minder, terwijl ik eenzelfde tempo als voorheen zwom. Die ontspanning merkte ik niet alleen in een lagere armfrequentie, maar ook in een stabielere houding in het water, minder stijfheid/vermoeidheid in mijn nekspieren en mijn benen die ik minder hoefde te gebruiken om toch hoog aan het wateroppervlak te blijven.

Anderzijds merkte ik de verbetering ook in mijn splits. Op een zelfde intensiteit zwem ik nu zo’n drie tot vier seconden sneller over 100 meter. Dat lijkt wellicht niet zoveel, maar ik hoef er feitelijk nauwelijks iets voor te doen en dus is die tijdswinst een relatief eenvoudig cadeautje. Doorgerekend naar een Long Distance, heb je het dan al snel over een paar minuten tijdwinst, maar vooral ook minder vermoeid uit het water komen. En minder vermoeid uit het water komen betekent ook weer veel relaxter op de fiets stappen en dus lekkerder in de wedstrijd zitten.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Na de tips ging de hand van Romy niet meer omhoog.

Romy heeft na de zwemanalyse niet in het zwembad gelegen, maar wel in het buitenwater van Gran Canaria. Ook zij merkt duidelijk verschil met voorheen.

“Bij mij zit de grootste vooruitgang in de stabiliteit. Door mijn armen breder in te steken, ‘schud’ ik als het ware minder tijdens het zwemmen, vooral bij de slagen waarbij ik ademhaal. Die stabiliteit betaalt zich uit in een comfortabeler gevoel, alsof je meer controle hebt over wat je aan het doen bent.

Tegelijkertijd merk ik ook dat ik – wanneer ik op mijn handen let en mijn insteek niet naar boven, maar naar beneden doe – dat ik veel fijner door het water glijd. Het is eigenlijk heel gek; voorheen had ik het helemaal niet in de gaten, maar nu merk je ineens het verschil. Ik word niet meer afgeremd en glijd minimaal een meter extra naar voren op dezelfde slag.”

Video: