Met de recent doorgevoerde aanpassingen van Strava vallen er een hoop functies weg voor niet-betalende gebruikers. Met een abonnement van 60 euro per jaar is dat probleem opgelost, maar voor wie dat niet kan of wil betalen, of wie simpelweg een ander platform zou willen gebruiken voor bepaalde functies, hebben wij vier alternatieve apps op een rijtje gezet die Strava gedeeltelijk of compleet zouden kunnen vervangen.

Endomondo

Endomondo biedt vrijwel alle functies die Strava ook aanbiedt. Zo kan je een route plannen via het programma, welke ook offline functioneert wanneer deze gedownload is. Tijdens een training brengt de app via Google Maps de afgelegde afstand, duur, gemiddelde snelheid, je tempo, het aantal verbrande calorieën en hydratatieniveau in kaart. Net als met Strava kunnen atleten via Endomondo elkaar uitdagen en aanmoedigen. Mocht je wel wat support kunnen gebruiken, kan Endomondo je zelfs tijdens een training aanmoedigen via audioberichten en je updaten met alle cijfers van je training.

(tekst gaat verder onder video)

Komoot

Een goede vervanger van Strava Web Route Builder – wat nu alleen slechts voor betalende gebruikers beschikbaar is – is Komoot. De app die zich voornamelijk richt op offroad sporten zoals mountainbiken en trailrunning, brengt zowel alle bekende als minder gebruikte of zelf-gecreëerde trails in beeld. Via Komoot kun je een route plannen en heb je inzicht in alle belangrijke kenmerken van een trail, zoals hoogtemeters en type ondergrond. Ook wanneer je even geen bereik hebt in het bos werkt de app naar behoren door een offline functie.

TrainingPeaks

Voor veel inzicht in je trainingen, een duidelijk overzicht en goed plannen, is TrainingPeaks een aanrader. Het wekelijkse overzicht met daarin al je trainingen in de kleuren groen, geel of rood – afhankelijk van hoe goed ze zijn uitgevoerd – kan helpen je gemotiveerd te houden. Na het zien van een week vol rode – en dus niet (goed) volbrachte – trainingen heb je wellicht extra motivatie om de volgende week voor een overwegend groen overzicht te zorgen. De app wordt veelal gebruikt door coaches om trainingen te plannen en analyseren. De meestgebruikte TrainingPeaks functies zijn gratis, maar extra cijfers en grafieken zijn beschikbaar voor minder dan 10 dollar per maand.

(tekst gaat verder onder foto)

Interface TrainingPeaks. (Foto: TrainingPeaks)

Runkeeper

Zoals de naam al doet vermoeden, is Runkeeper voornamelijk populair onder hardlopers, maar ook voor andere duursporten is de app uiterst geschikt. Het geeft inzicht in alle belangrijke cijfers: de afstand, trainingstijd, snelheid, tempo en meer. Runkeeper beschikt ook over een sociaal aspect met de optie om vrienden te volgen en op hun prestaties te reageren.