Nu dat Zwift Cycling Esports steeds groter wordt, jaagt het platform ook actiever op ‘valsspelers’. Nadat twee fietsers enkele maanden geleden al een schorsing van zes maanden kregen, werden er gisteren weer twee gebruikers geschorst. Eén van hen was de Israëlische proftriatlete en viervoudig Israman kampioene Antonina Reznikov.

Vanaf 11 januari tot 10 juli 2021 is het Reznikov – die vorig jaar vierde werd in het Women’s Race 1 evenement van de Zwift Racing League – niet toegestaan om deel te nemen aan officiële (virtuele) evenementen.

Volgens Zwift’s regels moeten atleten data doorgeven vanuit twee verschillende meetsystemen, waarvan wattage gegevens vanuit een ‘smart trainer’ of ‘smart bike’ er één is. In het geval van Reznikov oordeelde de Zwift Performance Verification Board (ZPVB) dat ze haar gegevens opzettelijk zou hebben vervalst.

Volgens de ZPVB lagen de wattages in het bestand dat Reznikov aanleverde 32 procent hoger dan de cijfers die Zwift eerder ontving. Terwijl de triatlete aanvankelijk ontkende aanpassingen te hebben gemaakt in het bestand, gaf ze later toe toch wel iets veranderd te hebben voordat ze het bestand aanleverde.

Volgens Reznikov bevat het ‘nieuwe’ bestand slechts de race en niet de warm-up, aangezien ze dit deel had verwijderd. Het bestand week daardoor sterk af van data die Zwift eerder ontving vanuit een andere meting, iets wat door de ZPVB als ‘verdacht’ werd opgemerkt.

“Ik vind het heel erg jammer dat dit is gebeurd”, aldus Reznikov tegen Cycling Weekly. “Ik kan alleen maar hopen dat de mensen die mij kennen, weten dat een race met een gemiddelde van 4.2 watt per kilogram voor mij geen probleem is en dat ik nog veel sterker kan fietsen.” Daar voegde de atlete aan toe dat ze in eerdere races wel eens 5 watt per kilogram getrapt zou hebben. “Ik geloof dat iedereen het recht heeft op persoonlijke ruimte en dat niet iedereen in de media het recht heeft om op te schrijven wat ze ergens over mij hebben gehoord. Ze doen mij, mijn familie en iedereen die in mij als atleet gelooft, pijn.”

Naast Reznikov is ook de Duitse wielrenner Selma Trommer geschorst voor zes maanden (van 18 januari tot 17 juli 2021) wegens het uploaden van een bestand met wattagecijfers die negen procent hoger uitvielen dan in een ander bestand.