Het hing al een tijd in de lucht, de hoop was er al maanden, maar nu is de kogel écht door de kerk: Maya Kingma mag individueel naar de Olympische Spelen in Tokyo mits ze, en dit is zeer waarschijnlijk, haar plek op de Olympische ranking behoudt. Met terugwerkende kracht heeft het NOC*NSF besloten dat haar zesde plaats op het WK in Hamburg en haar derde plaats bij de World Cup in Karlovy Vary gelijk staan aan het behalen van een top 6 in een WTS OD, iets dat recht geeft op een ticket richting Japan. “Dit geeft heel veel rust.”

Eerder was alleen de eveneens Nederlandse Rachel Klamer zeker van Olympische triathlon deelname, maar daar komt Kingma nu dus bij. “Het NOC*NSF heeft op basis van de prestaties van het afgelopen jaar besloten dat ik voldoe aan de prestatie-eis die nodig is om naar Tokyo te mogen. De Nederlandse eisen zijn eigenlijk de sterkste eisen die er wereldwijd zijn, dus dat ik die heb gehaald, is gewoon heel goed nieuws.”

In een eerste reactie laat Kingma weten al hele goede hoop gehad te hebben. “Ik ben blij dat de bond dit aangevraagd heeft bij het NOC*NSF en dat daar nu een positief besluit over genomen is. Dit geeft zeker in dit onzekere jaar, waarin het nog onzeker is wanneer er gekwalificeerd kan worden, rust. Nu weet ik gewoon: ik heb voldaan aan die eis.”

Vanwege dit prachtige nieuws hebben we Kingma bereid gevonden direct aan te schuiven in onze podcast. Die nemen we direct na deze publicatie op en zal vandaag – 2 februari – om 13:30 uur online komen.

Kingma is samen met Klamer en Jorik van Egdom en Marco van der Stel ook nog in de race om zich met het Nederlandse team te kwalificeren voor de Olympische Mixed Team Relay.