Wat een geweldige race zette Maya Kingma zojuist neer bij de World Cup in Karlovy Vary. De commentatoren spraken er al over tijdens het fietsen: waarom stond deze Nederlandse nog nooit eerder op een World Cup podium? Een uur later staat ze daar. Met een prachtige bronzen medaille mag Kingma – die vorige week in Hamburg ook al liet zien in vorm te zijn – meer dan tevreden zijn. De wedstrijd werd gewonnen door de Bermudaanse Flora Duffy (2:05:17). Het zilver ging naar de Engelse Georgia Taylor-Brown (+1:38). Rachel Klamer deelde vooraf op Instagram al haar twijfels over haar huidige vorm en moest uiteindelijk genoegen nemen met een zestiende plek (+5:18). Rani Skrabanja kwam als 33e over de streep (+15:08).

,,Ik kan het niet geloven”, vertelt een nog altijd geëmotioneerde Kingma kort na de finish. ,,Ik ben ongelooflijk blij. Het zwemmen was een gevecht en ik zat ver achterin, maar ik zei tegen mezelf dat ik moest blijven vechten. Op de fiets moesten we hard werken. Ik voelde me sterk en dacht: ik moet gewoon druk blijven zetten, voor mij is het zwaar, maar voor de rest ook. Met het lopen dacht ik dat ik misschien top vijf of zes kon halen. Maar dit is echt…Ik ben zo blij.”

Learmonth slaat enorm gat met zwemmen

Halverwege het zwemmen had de Engelse Jessica Learmonth het veld al flink opgebroken en zo hadden veel dames moeite om goed mee te komen in het lange lint achter de Engelse. Met een handjevol seconden aan voorsprong klom Learmonth het water uit om er vervolgens weer in te duiken voor de laatste 750 meter. Met een gigantische voorsprong bestormde Learmonth als eerste de wissel. Daarna volgde Kingma rond een tiende plek en Klamer ongeveer als vijftiende. Met vijf andere dames ontsnapte Learmonth – die wat seconden verloor doordat ze haar wetsuit niet goed uit kreeg – aan de achtervolging. Kingma kwam in een klein achtervolgend groepje terecht en Klamer in een grote groep daarachter.

(tekst gaat verder onder foto)

De voorsprong van Learmonth op de achtervolging tijdens het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)

Fietsen aangevoerd door Zaferes en Learmonth

Op de fiets ontstond er direct een felle battle tussen topfavorieten Learmonth en de Amerikaanse Katie Zaferes. Terwijl de twee constant naar elkaar omkeken en elkaar uitdaagden, fietsten ze bij een groepje van zeven atleten – daarin ook Kingma – weg (+0:30). Ondertussen merkten commentatoren de sterke prestatie van Kingma vorige week in Hamburg op, waarbij ze zichzelf hardop afvroegen waarom de Nederlandse nog nooit op een World Cup podium stond.

Kingma in de achtervolging

Voorin gaven Zaferes en Learmonth plankgas, en met succes: de voorsprong op het groepje van Kingma en de derde groep – met daarin Klamer – was halverwege het fietsen opgelopen tot respectievelijk 40 seconden en 1:14 minuut. Dit was echter ook het keerpunt, want in de vierde van zeven ronden kwam het groepje van Kingma terug tot dertig seconden. Het groepje van Klamer daarentegen verloor veel tijd. Met nog twee ronden te gaan liet Zaferes zich opvallend genoeg plotseling terugzakken naar het groepje van Kingma. Zo bleef Learmonth eenzaam op kop achter.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma voorop in het groepje tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Nog twintig seconden waren er over van Learmonth’s voorsprong bij aankomst in T2. Met dank aan een snelle wissel, bestormde Kingma als derde het loopparcours achter Lindemann. 2:47 minuut achter Learmonth trok Klamer als dertiende haar loopschoenen aan.

Kingma haalt Learmonth in en loopt naar derde plek

Voorin het veld kwam Learmonth bedrogen uit voor haar harde werk op de fiets. Duffy toonde zich bijzonder sterk door de leiding na 2,5 kilometer van Learmonth over te nemen en direct bij haar weg te lopen. Een indrukwekkend sterke Kingma baande zich in de laatste kilometers steeds verder een weg naar voren toe en zo kwam het podium in zicht. In het zicht van de haven trok ze de derde plek naar zich toe door een ingestorte Learmonth op te rapen. Zo mocht een dolblije Kingma plaatsnemen op het podium (+1:51). Duffy stond haar eerste plek niet meer af en stopte de klok als winnares met een eindtijd van 2:05:17. Het zilver ging naar Taylor-Brown (+1:38).

Kingma haalt Learmonth in. (Foto: 3athlon.nl)