Het was prachtig om te zien. Genieten met een hoofdletter ‘G’ en niet alleen een prachtig cadeau voor zichzelf, maar eigenlijk voor iedereen die naar de wedstrijd keek en de Nederlandse triathlonsport een warm hart toedraagt: Maya Kingma presteerde gisteren fenomenaal door zesde te worden op het WK Sprint in Hamburg en vierde dat met een lach van oor tot oor toen ze over de finish kwam.

Geen wonder ook, want hoogstwaarschijnlijk waren de meeste – Nederlandse – ogen gericht op Rachel Klamer. Toegegeven: Kingma presteert de laatste tijd steeds beter en werd vorig jaar ook al eens zevende bij een WTS in Yokohama, maar over het algemeen blijft Klamer haar nog altijd voor. Zo niet gisteren, toen Kingma zichzelf oversteeg en aan de wereld liet zien: ‘Ik ben klaar voor de Olympische Spelen. Daar hoor ik thuis’.

Tussen de grote dames

Zelf heeft ze dat niet zo gezegd, maar haar wedstrijd spreekt boekdelen. Opvallend genoeg verging het zwemmen haar moeizamer dan gebruikelijk. Waar Kingma bijna vanzelfsprekend bij de snelste zwemmers uit het water komt, kwam ze nu met een kleine achterstand en buiten de top tien uit het water. Toch hield ze – samen met Klamer overigens – aansluiting bij de kopgroep en zo kon ze op de fiets toch weer mee met de snelsten. Los van het feit dat er door de kopgroep keihard werd gereden, zodat de achtervolgsters, inclusief een paar grote namen, niet dichterbij konden komen, gebeurde er echter weinig op de fiets en was het vooral het lopen waarbij Kingma liet zien enorme stappen te hebben gemaakt. Als een soort duveltje uit een doosje liep ze zomaar met de grote dames mee. Laura Lindemann, Taylor Spivey, Katie Zaferes: allemaal vrouwen door wie Kingma werd omringd tijdens haar run. En toen dus die zesde plaats. ,,Ik zit vol ongeloof”, was haar korte maar niet te misverstane reactie daarop.

(tekst gaat verder onder foto)

Maya Kingma handhaaft op de fiets in de kopgroep. (Foto: Tommy Zaferes / ITU Media)

Olympische Spelen: ‘Dit kan een gesprek op gang brengen’

Terwijl Kingma in Yokohama op een paar seconden individuele kwalificatie richting Olympische Spelen misliep, is het ook nu hoogst onzeker wat er gaat gebeuren. Normaliter zou een zesde plaats bij een dergelijke wedstrijd voldoende zijn voor een ticket naar Tokyo, maar op voorhand was het WK niet aangewezen als kwalificatiemogelijkheid. Terwijl Kingma zelf ook nog niet precies weet wat er gaat gebeuren, is ze in ieder geval positief. ,,Een zesde plek op een WK zal zeker een gesprek op gang kunnen brengen. Zeker ook met Yokohama van vorig jaar meegerekend.”

Mixed Team Relay

Verder was haar blik alweer en vooral op vandaag – zondag 6 september – gericht, want vanmiddag staat de Mixed Team Relay op het programma. Een op papier nu al spannende wedstrijd, waarbij het de vraag is hoe Nederland zich handhaaft tussen het internationale geweld van de andere ploegen. Australië en Nieuw-Zeeland, twee landen die steevast voor Nederland eindigen, zijn er niet bij, dus bondscoach Louis Laheije liet eerder al optekenen te hopen op een top zes klassering. Gezien de prestaties van Kingma (6e, red.) en Klamer (8e, red.) een realistisch doel, al lijkt het lastiger inschatten wat de Nederlandse mannen kunnen. Marco van der Stel werd gisteren 41e, terwijl Jorik van Egdom al maanden niet aan een wedstrijd heeft meegedaan.

Met nog een paar meter tot de finish lacht Kingma al van oor tot oor. (Foto: Tommy Zaferes / ITU Media)