In het Poolse Gdynia heeft de Zweedse Lisa Norden zojuist laten zien een klasse apart te zijn. Met een bijzonder groot verschil, zeker als je in ogenschouw neemt dat ze tijdens het lopen rustig aan heeft gedaan, heeft ze zojuist Ironman 70.3 Gdynia op haar naam geschreven. Dat deed ze in een tijd van 4:19:15 uur. Het zilver en brons waren voor Carolin Lehrieder en Kimberley Morrison

Al direct tijdens het zwemmen nam Norden het initiatief en toen kon alleen de Duitse Corlin Lehrieder op vier seconden volgen. De rest van de dames lag al op bijna twee minuten achterstand en in veel gevallen zelfs meer. Toch begon het échte staaltje krachtwerk pas op de fiets, want toen bleek Norden voor iedereen onnavolgbaar. Na 20 kilometer had ze haar voorsprong al uitgebreid tot ruim twee minuten op Lehrieder, na 70 kilometer was haar voorsprong tot bijna zeven minuten opgelopen en in de tweede wisselzone tot ruim acht minuten.

Tijdens het hardlopen kon Norden wat rustiger aandoen en misschien deed ze dat ook wel: ze verloor weer een aantal van haar minuten voorsprong, maar haar overwinning kwam uiteraard nergens in gevaar. Uiteindelijk liep ze onbedreigd naar de zege in een tijd van 4:19:15 uur. Het zilver was 4:30 minuut later voor Lehrieder en het brons, 10:27 minuut later, voor Morrison.

(tekst gaat verder onder foto)

Lisa Norden tijdens de persconferentie, een dag voor de wedstrijd. (Foto: Instagram Lisa Norden)

Mannenwedstrijd: Duitsers overklast

Bij de mannen werd de wedstrijd vorig jaar nog gewonnen door Jan Frodeno, maar de Duitser was er vandaag niet bij. Wel stonden er bijzonder veel andere sterke Duitsers aan de start, zoals bijvoorbeeld Patrick Lange, Boris Stein, Florian Angert en Jan Stratmann. Toch kwam er uiteindelijk maar één van hen op het podium en dat was Lange. De voormalig Wereldkampioen maakte vooral veel tijd goed tijdens het lopen en kon zo nog opstomen naar een derde plaats. Het was de Deense Magnus Ditlev die eerder op de fiets al de verschillen had gemaakt en zijn voorsprong tijdens het lopen niet meer uit handen gaf: na 3:42:37 uur bleek hij dan ook de winnaar van Ironman 70.3 Gdynia. Daarachter was het de Britse Thomas Davis die in 3:44:57 uur het zilver pakte en Lange claimde dus het brons na 3:45:50 uur.

Milan Brons was de enige Nederlandse prof binnen het mannenveld. Hij werd 17e, zwom 26:02 minuut, fietste 2:11:51 uur en liep 1:18:43 uur. Met zijn eindtijd van 4:01:50 uur gaf hij bijna twintig minuten toe op de snelste man.