Afgelopen weekend wist Maya Kingma de triathlonwereld omver te blazen met een zevende plaats tijdens de WTS in Yokohama, Japan. Terwijl Kingma zelf al maanden en volgens een zorgvuldige opbouw toewerkt naar een comeback, is menig triathlon-fan positief verrast over haar wereldse prestatie in Japan. Op de vraag of zij zichzelf verbaasde antwoordt Kingma: ,,Ik weet dat ik bij de beste zwemmers en fietsers hoor en dat top vijftien in een wedstrijd als deze een realistisch doel is. Toch kon ik mijn positie tijdens het lopen nauwelijks geloven: ‘wow Maya, rustig blijven’, dacht ik.”

(tekst gaat verder onder foto)

De zwemstart. (Foto: Tommy Zaferes)

Zeven seconden verwijderd van de Olympische Spelen

Het grote doel voor Kingma is, uiteraard, een deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo. Eén van de vereisten hiervoor is een top zes finish bij een WTS race. Dit betekende dat Kingma haar kwalificatie afgelopen weekend op slechts zeven seconden misliep. Toch was dit niet het enige dat haar bezig hield. ,,Het voelde allemaal heel dubbel toen ik finishte, mede doordat ik het best zwaar had op de fiets. Normaal weten de dames dat ik bereid ben hard te werken tijdens het fietsen, maar dat kon ik nu niet. Ik had slechte fietsbenen, waarvoor in ruil, bleek later, goede loopbenen. Maar ik heb me nooit bewust willen sparen en ik wilde niet dat ze dat zouden denken. Toen ik na het fietsen sterk liep, voelde ik mij daar eigenlijk schuldig over.”

(tekst gaat verder onder foto)

De kopgroep tijdens het fietsen. (Foto: Tommy Zaferes)

Dat Kingma haar bijdrage wil leveren is begrijpelijk, aangezien de voorste dames, de harde zwemsters, elkaar hard nodig hebben op de fiets in een wedstrijd als deze. In Yokohama liep wat dat betreft alles volgens het plan: hard los zwemmen en het gat vergroten op de fiets. ,,Hierover maken wij vooraf geen afspraken. Als goede zwemmers en fietsers kijk je elkaar aan en weet je eigenlijk al dat we samen hard moeten gaan werken.”

Terug naar de top en blessurevrij blijven

Na een periode met veel blessureleed is het pas sinds een ruim jaar dat Kingma weer veel in beeld komt tijdens de grote triatlons. ,,Wat ik veranderd heb is dat ik meer ben gaan focussen op techniek. Ik merk dat dit met zwemmen weer grote stappen oplevert. Daarnaast loop ik onverhard, slechts drie keer per week en wissel ik hardlopen soms zelfs af met wandelen om blessures te voorkomen.”

Deze bijzondere kijk op training komt bij trainer George Sieverding vandaan, bij wie Kingma – na enkele jaren zonder elkaar – opnieuw is gaan trainen in 2018. Kingma had geen moeite zich over te geven aan de voorzichtige aanpak die George hanteert ,,Ik heb veel vertrouwen in George, omdat ik hem al zo lang ken. Als zwemster sloeg ik vroeger nog geen deuk in een pakje boter, en toch zag hij dat ik aanleg had en zorgde hij dat ik behoorlijk wat Nederlandse titels binnen kon slepen.” Naast Sieverding wordt Kingma vanuit het NTC begeleid door Louis Delahaije, die de beslissingen neemt over haar programma.

Een perfecte voorbereiding

De voorbereidingen in aanloop naar de World Cup in Yokohama waren perfect. Had er iets beter gekund? ,,Ik had wat meer willen genieten van het finish moment.” Achteraf bleken haar zorgen om het mindere werk dat ze had kunnen verrichten tijdens het fietsonderdeel overigens onnodig, ,,Ik heb na de finish met de dames gepraat over het fietsen, niemand reageerde daar gelukkig vijandig op. Dus dat zit allemaal gewoon goed.”

Op 2 juni komt Kingma opnieuw in actie. Dan tijdens het EK Mixed Team Relay in Weert.

Maya vlak voor de finish. (Foto: Tommy Zaferes)