Als er één man de dienst uitmaakt tijdens de Super League Triathlon, dan is dat de Franse Vincent Luis. Na de races op Jersey en Malta, trok hij ook vandaag op Mallorca weer aan het langste eind. De Brit Jonathan Brownlee pakte het zilver, het brons ging naar de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman. Er werd volgens het Enduro-format geracet.

Bij het Enduro-format worden er twee korte triathlons (300 meter zwemmen, 4 kilometer fietsen en 1.6 kilometer lopen) achter elkaar afgelegd, zonder dat er pauze zit tussen de onderdelen. Tijdens de eerste ronde (zwemmen – fietsen – lopen) vallen de deelnemers die tijdens het wisselen van onderdeel meer dan 90 seconden achter de koploper zitten, af. Zij mogen hun race niet vervolgen. Overigens werd vanochtend ook al een race gehouden waarbij slechts de snelste tien triatleten zich kwalificeerden voor de finale die nu dus werd gehouden.

De verschillen werden in ieder geval niet tijdens het eerste zwemonderdeel gemaakt. Eigenlijk alle tien triatleten bleven dicht op elkaar en als groep werd er dan ook aan het fietsen begonnen.

(tekst gaat onder foto verder)

Tijdens het zwemmen bleven de verschillen beperkt. (Foto: 3athlon.nl)

Zoals wel vaker tijdens de Super League Triathlon, was het ook vandaag opnieuw de France Vincent Luis die het tempo tijdens het fietsen flink opschroefde en geen genoegen nam met een rustige race. Hij trok flink door en al snel vielen de eerste drie atleten uit de kopgroep. Eén van die atleten was de Zuid-Afrikaanse Richard Murray. 

(tekst gaat onder foto verder)

Tijdens het fietsen trok Vincent Luis (roze) regelmatig hard door. (Foto: 3athlon.nl)

Uiteindelijk kwam de groep gezamenlijk van de fiets en daar was het Jonathan Brownlee die het snelste wisselde en ook met een klein gaatje aan het lopen begon. De Brit legde er een straf tempo op, maar toch was het de ijzersterke Luis die het gaatje al snel dicht liep. Uiteindelijk was het dan ook Luis die als eerste het water in dook voor het tweede zwemonderdeel, gevolgd door Brownlee, de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman en ook Murray die even daarvoor zijn achterstand had goedgemaakt. De Belg Marten van Riel volgde als vijfde. 

(tekst gaat onder foto verder)

Jonathan Brownlee neemt het intiatief tijdens het eerste looponderdeel. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het zwemmen veranderde er weer het een en ander en 300 meter verder kwamen Luis, Schoeman, Brownlee en Van Riel met een gaatje op de rest uit het water. Deze vier bleven tijdens het fietsen bij elkaar.

(tekst gaat onder de foto verder)

Luis, Brownlee, Schoeman en Van Riel vinden elkaar. (Foto: 3athlon.nl)

De laatste 1600 meter lopen werden dus uiteindelijk beslissend. Luis nam meteen van de fiets het initiatief, maar Schoeman liep al snel naar voren en nam de leiding over. Het werd stuivertje wisselen tussen de twee, terwijl Brownlee als derde en in de voeten van de Fransman en Zuid-Afrikaan volgde. De Brit had echter recht om een klein stukje van het loopparcours af te snijden en zo kwam hij plots op kop. Vanaf dat moment liep hij volle bak, maar de laatste loopronde mocht ook Luis een stuk afsnijden en kon hij de leiding terugpakken.

Luis won de race dan ook. Het zilver was voor Brownlee, Schoeman pakte het brons. 

Vincent Luis oppermachtig bij Super League Triathlon. (Foto: 3athlon.nl)