Het was een heftige en vooral pijnlijke week voor Vincent van der Stouwe, die een paar dagen terug namens organisator Extra Leisure de stekker noodgedwongen uit Ironman 70.3 Westfriesland moest trekken. We spreken met hem over die ingrijpende gebeurtenis, maar kijken ook vooruit naar aankomend weekend: dan staat het volgende event in de vorm van het Long Course Weekend Beesel gelukkig alweer op de kalender. ,,Dat is wel het beste medicijn tegen de pijn.”

,,Want ja, het heeft veel pijn gedaan: daar ben ik heel eerlijk in”, vertelt Van der Stouwe desgevraagd over het annuleren van Ironman 70.3 Westfriesland. ,,We waren er zo dichtbij en zagen dit ook eigenlijk niet meer aankomen”, legt hij uit, doelend op het feit dat ze pas last-minute kregen te horen dat toch niet alle benodigde gemeentes groen licht gaven om het evenement doorgang te kunnen laten vinden. ,,Gelukkig is het bijna onmogelijk om te blijven huilen, want we zitten vol in de productieweken van onze volgende events. Dat merk ik ook bij mijn collega’s.”

‘Gelukkig niet helemaal geknipt en geschoren’

Met die volgende events doelt hij dus onder andere op het Long Course Weekend, maar ook op Ironman Maastricht die een week later op het programma staat. Toch heeft Van der Stouwe zijn ogen de afgelopen dagen natuurlijk niet gesloten. ,,Ik heb de binnenkomende reacties af en toe bekeken. Gelukkig zijn we niet helemaal geknipt en geschoren. Ik zag veel begrip, precies ook wat ik zo mooi vind aan de cultuur die we hier met z’n allen hebben opgebouwd. Atleten verplaatsen zich redelijk snel in anderen en dat zag ik nu ook weer.”

Gestrekt been: ‘Daar haal ik mijn schouders zeker niet voor op’

Toch waren er zeker ook negatieve reacties, soms van atleten die er met gestrekt been invlogen en alles behalve begripvol waren. ,,In sommige gevallen kon ik dat best begrijpen. Leuk is het niet, maar ik haal er mijn schouders zeker niet voor op. Gelukkig heb ik wel snel geleerd dat je binnen de evenementenwereld niet moet focussen op dingen die niet goed gaan: dan houd je het nooit lang vol. Ik heb mezelf er de afgelopen jaren steeds meer toe gedwongen, of het lukt me gewoon steeds beter, om me te focussen op dingen die wel goed gaan.”

‘Het liefst hang ik aankomend weekend bij iedereen persoonlijk die medaille om’

Daarmee is het bruggetje naar het Long Course Weekend snel weer gemaakt, want de voorspellingen voor aankomend weekend zijn uitstekend. ,,Dat vind ik echt een cadeautje. Ik sluit niet uit dat we mooier weer dan vorig jaar krijgen en het lijkt er op dat het weer ook beter zal zijn dan dat we op de oorspronkelijke datum gehad zouden hebben.” Goed nieuws dus voor de organisatie, want er zullen zo’n 1000 atleten aan de start staan, waarbij vooral de 90 kilometer fietstocht en 21.1 kilometer run in trek zijn. ,,Ik kan niet wachten om straks achter de finish te staan. Voor mij is dat toch altijd het meest emotionele moment: atleten over de finish zien komen, moe en voldaan. Daar doe ik het voor. Het liefst hang ik aankomend weekend bij iedereen persoonlijk die medaille om en bedank ik ze voor hun deelname. Helaas is dat niet coronaproof.”

Inschrijven voor het Long Course Weekend Beesel kan nog tot en met morgen, 16 september.