In Lima hebben Vincente Hernandez Cabrera en Lauren Goss gisteren Ironman 70.3 Peru op hun naam geschreven. Het parcours en de omstandigheden maakten razendsnelle tijden mogelijk. De Spanjaard Hernandez mocht na 3:43:40 het zegegebaar maken, krap twee en ruim drie minuten voor de Amerikanen Andy Potts en Kevin Collington. Bij de vrouwen werd óók het hoogste treetje door een Amerikaanse betreden: Lauren Goss was met 4:05:56 oppermachtig. Ze troefde landgenotes Kinsey Laine en Cecilia Davis-Hayes krap negen en tien minuten af.

Bij de heren was Hernandez al meteen de snelste zwemmer: na 22:56 minuut zette de Spanjaard voet aan land met vier heren binnen een halve minuut achter hem. Dit waren Potts, Jose Gomez De La Torre Prato, Collington en Fellipe Santos. Podium kandidaat Tim Rea liep krap anderhalve minuut achterstand op. Bij het fietsonderdeel trokken Potts, Hernandez en Collington gezamenlijk op en reden in de eerste twintig kilometer het hele veld op twee minuten, op de Duitser Marcus Herbst na. Herbst reed langzaam maar zeker naar het trio toe, terwijl Collington juist moest lossen. Na 66 kilometer fietsen was er opnieuw een leidend trio, maar Collington was ingewisseld voor Herbst die brutaal de leiding nam en uiteindelijk een gaatje wist te slaan. Potts liet dit echter niet toe en reed het gat naar de Duitser dicht, waar Hernandez zijn eigen tempo reed en in de slotfase van het fietsonderdeel een achterstand van 2:30 minuut opliep. Op 4:30 minuut volgden Rea, Santos en Collington, die niet meer voor het podium mee leken te dingen.

In de afsluitende halve marathon liep Herbst gelijk weg van Potts. Na ruim vijf kilometer lopen had hij ruim veertig seconden buitgemaakt op Potts, terwijl Hernandez daarachter zijn loopbenen had gevonden en snel dichterbij kwam. Herbst bleek zijn kaarten echter te vroeg gespeeld te hebben, want na elf kilometer keek hij ineens naar de rug van Potts. Nog eens ruim vijf kilometer later had Hernandez zijn move gemaakt: hij haalde beide heren in en liep met grote passen bij ze weg. Na 3:43:40 meldde Hernandez zich als eerste bij de finish. Potts volgde op krap twee minuten, terwijl Herbst in de laatste vijf kilometer nog door Collington voorbij gelopen werd. Collington finishte op ruim drie minuten van Hernandez.

(tekst gaat verder onder de foto)

De pro dames klaar voor de start in Peru. (Foto: Ironman.com)

Bij de vrouwen leidde Goss de wedstrijd van begin tot eind. Ze zwom aan de leiding en kon na 24:48 minuut haar fiets opzoeken. Laine was op veertig seconden de eerste achtervolgster, waar de rest van het veld meer dan 2:30 minuut op zich liet wachten. Goss bleek niet alleen een snelle zwemster: fietsen kon ze ook. Ze bouwde al snel een voorsprong van twee minuten op en hield deze de gehele 90 kilometer ongeveer gelijk. Davis-Hayes was de opvallendste dame op de fiets. Na het zwemmen had ze nog een achterstand van 4:40 minuut, maar op de fiets reed ze naar Laine toe. Met een mooie krachtinspanning wisten ze nog iets dichter op Goss te komen, maar die had haar hoofd al bij het lopen. Hier bleek ze na het zwemmen en fietsen ook de derde discipline uitstekend te beheersen: haar voorsprong groeide als kool. Met een eindtijd van 4:05:56 was Goss oppermachtig. Ze bleef Laine krap negen en Davis-Hayes krap tien minuten voor.