In 2014 werd ze al eens Europees Kampioen dankzij haar overall winst als pro tijdens Challenge Almere-Amsterdam, maar dit jaar keerde Heleen de Hooge – voorheen Bij de Vaate –  als Age Grouper terug om deze titel binnen te slepen in haar leeftijdscategorie. Een hele andere ervaring, zo vertelt ze. “Ik heb er altijd van genoten om te racen, maar als pro voelde ik vaak de druk om te presteren in plaats van dat ik plezier had tijdens een wedstrijd”, schrijft de atlete na haar prestatie.

“Begrijp me niet verkeerd, het was mijn eigen keus: zo goed mogelijk willen presteren. Tegenwoordig gaat het er meer om dat ik het naar mijn zin heb. Dat lukt natuurlijk alleen als je je goed hebt voorbereid en de nodige trainingen hebt afgewerkt.”

Dat lukte goed afgelopen weekend, vervolgt De Hooge: “Afgelopen zaterdag lukte het en dankzij de support in Almere was het geweldig om weer terug ‘thuis’ te zijn.” De Hooge vervolgt haar update met aan aantal leuke feitjes. “Dit was mijn eerste vlakke race sinds 2014. Ik merkte dat het best lastig was om 180 kilometer lang op de pedalen te staan. Ik racete hier ooit mijn eerste Long Distance, toen ik in 2002 derde Nederlandse dame werd en na precies 20 jaar kon ik dat herhalen.” Tot slot, schrijft De Hooge: “De laatste keer dat ik hier racete was in 2014, toen werd ik Europees Kampioen bij de pro’s; dit keer werd ik Europees Kampioen in mijn Age Group.”

De Hooge deed 10:04:42 uur over haar race, waarvan ze 1:11:30 uur zwom, 5:13:19 uur fietste en 3:30:30 uur liep.