Het is hoogst onzeker of de ieder jaar bijzonder populaire Posbank Cross-Duathlon in Velp voortgang zal vinden in haar huidige vorm. Een geschil met de gemeente Rheden, over de mountainbikeroute, ligt aan deze onzekerheid ten grondslag en het lijkt er vooralsnog op dat zolang de gemeente haar poot stijf houdt, de editie van dit jaar (29 september 2019, red.) ook de laatste zal zijn.

Er wordt in dezelfde omgeving namelijk een nieuwe mountainbikeroute aangelegd door ‘Natuurmonumenten’ en als het aan de gemeente Rheden ligt, zal de duathlon ook gebruik gaan maken van dit parcours. Dat is voor de organisatie onbespreekbaar, zo legt Carlos Bultus namens hen uit. ,,Dit speelt al ongeveer een jaar. De gemeente heeft de opvatting dat alle mountainbike gerelateerde activiteiten op een vaste route moeten gaan plaatsvinden. Nou, dat is de doodsteek voor onze cross duathlon. We hebben ons parcours jaren geleden en juist buiten de vaste routes uitgezet. En atleten waarderen onze wedstrijd juist zo enorm vanwege het parcours.”

Een echte opening tussen beide partijen lijkt er vooralsnog niet, al zullen er zeker nog gesprekken volgen. ,,Maar als de gemeente voet bij stuk houdt, zullen we onze heil elders zoeken. De deelnemers volgen ons wel, dat is het probleem niet.”

Jaarlijks staan er een kleine duizend deelnemers aan de start in Velp, ook afkomstig uit het buitenland. Daan Schouten en Sanne Broeksma wonnen de 2018-editie. De inschrijving voor de editie van dit jaar – 2019 – gaat morgen open.