Langzaam maar zeker kwam hij dichter bij en met de finishlijn al bijna in zicht kreeg hij ineens grip op de zege. Menno Koolhaas pakte zojuist de winst tijdens Ironman 70.3 Cascais. Hij bleef onder andere de Franse Mathis Margirier voor, die tweede werd (+0:15), en lange tijd aan de leiding ging. Het was niet de eerste keer dat Koolhaas voorin meedraaide tijdens Ironman 70.3 Cascais, want vorig jaar behaalde hij al een derde plek in Portugal.

Al vanaf het begin genoot Koolhaas – die doorgaans sterk zwemt – een positie voorin het veld, want na 20:33 minuut gezwommen te hebben, klom de atleet als eerste aan wal. Hij werd nauw gevolgd door vier atleten, waarna een grotere groep volgde op een minuut afstand.

Tijdens het fietsen zag Koolhaas al snel Margirier aan zich voorbij razen. De Fransman zette in zijn eentje de aanval in en bleef het gehele fietsonderdeel de grote groep voor. Koolhaas vond daarentegen een positie in de groep, die halverwege het fietsen elf man telde. De atleten lagen op dat punt een kleine minuut achter Margirier. Vlak voor de tweede wissel kon Koolhaas een kleine voorsprong op het ‘peloton’ creëren en zo wisselde hij net tien seconden eerder dan de grote groep als tweede. Margirier lag in T2 nog 2:12 minuut voor, maar daar kwam snel verandering in.

Koolhaas liep hard in op de Fransman. Met een tempo dat aanvankelijk zo’n tien seconden per kilometer hoger lag, verdween zijn achterstand als sneeuw voor de zon. Na vijftien kilometer bleek het erom te gaan spannen wie er met de zege vandoor zou gaan. Koolhaas lag nog slechts 28 seconden achter Margirier, maar het verschil in tempo was aanzienlijk lager. Het was de vraag of Koolhaas de Fransman nog vlak voor de finish op zou rapen of genoegen moest nemen met een tweede plek.

Koolhaas slaagde er vlak voor de streep in Margirier in te halen en zo mocht hij na 3:45:28 uur het lint boven zijn hoofd tillen als winnaar. De Fransman finishte vijftien seconden later als tweede. Koolhaas liep uiteindelijk 1:10:54 uur over de halve marathon.